asseco Aimtec murr

Elektřinu mohou vyrábět i okna nebo fasády

Kanadská firma Mitrex Technology uvedla největší tandemový solární panel o výkonu až 800 Wp. Je z monokrystalických křemíkových solárních článků, vybaven antireflexní technologií, která optimalizuje výrobu elektřiny.

 

Unikátní struktura antireflexivní technologie na povrchu panelů dokáže lépe zachytit světlo a zabraňuje jeho nežádoucímu odrazu, což zvyšuje účinnost výroby energie. Kromě výkonných panelů firma nabízí i flexibilní integrované solární produkty, které generují energii na sklenících nebo protihlukových bariérách kolem silnic. Další její specialitou jsou solární balkóny nebo obklady na fasádách budov využívající slunce k výrobě elektřiny. Technologie Mitrex kombinuje konvenční solární panely se stavebními materiály, což z nich dělá víceúčelové produkty.
Svrchní část tvoří nahoře namontovaná vrstva solárních článků s přizpůsobitelným povrchem, který vytváří požadovaný dekor nebo barvu a zároveň umožňuje generování energie. Obkladové FV panely jsou energeticky úsporným řešením pro stávající i nové fasády a z hlediska designu mají neomezené možnosti použití. Přeměňují jednoúčelové stavební materiály na víceúčelové opláštění, které funguje jako plášť budovy a zároveň vyrábí energii. Navíc zajišťují tepelnou odolnost a vnější odhlučnění.
Účinnost závisí nejen na umístění, nadmořské výšce a orientaci, ale i na úrovni světla procházejícího sklem do fotovoltaické vrstvy. Když jsou na ochrannou vrstvu panelu aplikovány barvy, je ovlivněna propustnost světla. Proto povrchové sklo prochází procesem vícevrstvého povlakování, který jej obarví pomocí aplikace vysoce účinných ekologických pigmentů. Barevné vrstvy jsou zataveny do skla, což umožňuje vyrobit téměř jakýkoli design.
Významnou roli při ochraně modulu před UV zářením, chemickou korozí, pronikáním kyslíku či vlhkosti hraje solární zadní deska, která zároveň zajišťuje elektrickou izolaci systému a jeho dlouhou životnost.

Vladimír Kaláb
Foto: Mitrex Technology

 
Publikováno: 4. 5. 2022 | Počet zobrazení: 350 článek mě zaujal 81
Zaujal Vás tento článek?
Ano