asseco Aimtec murr

Dynamika (nejen) pro robotické pohony

Značka Maxon představila bezrámový motor DT50, první v nové řadě EC, s vysokým točivým momentem a odpovídajícím enkodérem, a řadu plochých motorů ECX pro širokou škálu robotických aplikací.

 

Bezrámové motory DT50 představují řešení speciálně pro dynamické pohyby. Lze je snadno integrovat do široké škály aplikací a podle výrobce by měly najít uplatnění zejména v případech, kde se rychlost může ve velmi krátkém okamžiku změnit, jako jsou např. kolaborativní roboty nebo exoskeletony. Při statoru s vnějším průměrem pouhých 50 mm dosahuje motor DT50 po instalaci bez problémů jmenovitý točivý moment přes 500 Nm při 4000 ot./min. Nová technologie navíjení zároveň umožňuje velmi krátkou délku motoru s velkým dutým hřídelem 28 mm.
Tento model motoru doplňuje i nový průchozí hřídelový enkodér TSX-MAG, který je instalován mimo osu motoru, a nabízí tak konstruktérům velkou svobodu, pokud jde o design. Kodér může generovat Hallovy i inkrementální signály, což umožňuje komutaci motoru orientovanou na pole.
Druhou novinkou v oblasti stejnosměrných bezkartáčových pohonů (BLDC) je řada plochých motorů ECX s vnějším rotorem, které lze konfigurovat on-line a jsou optimalizovány pro maximální výkon díky speciální technologii vinutí a segmentovým magnetům. Bezkonkurenční poměr točivého momentu k hmotnosti a velikosti je podle výrobce ideální pro použití v bezpilotních vzdušných prostředcích (UAV) a robotických aplikacích.
Inovativní koncepce plochých bezkartáčových motorů ECX 22/32/42 je reakcí na rostoucí požadavky trhu na dynamickou odezvu, kompaktnost a hustotu výkonu. Motory budou k dispozici s průměry 22, 32 a 42 mm, každý v krátké nebo dlouhé variantě s délkami pouhých 14, 16 nebo 21 mm. Tyto BLDC motory jsou tak dokonale přizpůsobeny kompaktním řešením pohonu, která vyžadují vysoký točivý moment. Kromě toho budou všechny varianty k dispozici rovněž s integrovanými enkodéry nebo regulátory otáček jako kompletní systém pohonu.

Petr Sedlický
Foto: Maxon

 
Publikováno: 4. 5. 2022 | Počet zobrazení: 506 článek mě zaujal 91
Zaujal Vás tento článek?
Ano