asseco Aimtec murr

Elektrické řešení v kompaktním formátu

Nová řada elektrických válců firmy Beckhoff, která plně využívá servotechnologie a spojuje sílu, dynamiku a ovladatelnost v kompaktním těle, může nahradit energeticky náročné pneumatické válce.

 

Elektrické válce nové řady AA3000, založené na osvědčené technologii pohonu AM8000, jsou podle výrobce ideální jako přímé pohony pro aplikace s lineárním pohybem a vysokými procesními silami a rychlostmi. Nabízejí optimální sílu, dynamiku a kompaktní rozměry v kombinaci s výhodami servotechnologie, jako je řízené polohování v uzavřené smyčce, bezpečné polohování v klidu a vysoká energetická účinnost.
Integrovaný mechanismus složený z přesných válečkových ložisek, kuličkového šroubu a vedení zajišťuje čistě translační pohyb bez vůle. Na konci hřídele vřetena je vnější závit pro montáž konvenčních adaptérů, jako jsou kulové hlavy nebo upínací háky, které se obvykle používají u pneumatických/hydraulických zařízení. Velikost příruby elektrického válce je založena na ISO 15552 a má šroubovací body na obou stranách pro případ, že např. aplikace vyžaduje otočné šroubové spojení. Tato kompatibilita umožňuje snadný přechod z pneumatického na elektrický pohon. Volitelně jsou k dispozici další rozteče vřetena nebo bezvůlová přídržná brzda.
Mezi další novinky německého výrobce patří i kompaktní integrovaný servopohon AMI812x pro stroje bez ovládacích skříní, který v sobě kombinuje servomotor, servopohon a připojení fieldbus v prostorově úsporném provedení v oblasti kompaktních pohonů (až 48 V DC). Je vhodný pro všechny pohybové požadavky ve výkonovém rozsahu do 400 W.

Jan Přikryl
Foto: Beckhoff

 
Publikováno: 4. 5. 2022 | Počet zobrazení: 334 článek mě zaujal 77
Zaujal Vás tento článek?
Ano