asseco Aimtec murr

Hybridní hydraulické systémy Daikin

Japonská společnost Daikin si vybudovala skvělé jméno na světovém trhu s klimatizačními jednotkami a vzduchovými systémy. Stejně jako v klimatizačních jednotkách využívá i v hydraulických systémech know-how pohonů s invertorovým motorem.

 

Díky této technologii vznikají energeticky úsporné hydraulické agregáty EcoRich, SuperUnit a chladicí jednotky série AKZ. Divizi Daikin hydraulics zastupuje na českém trhu brněnská společnost BIBUS s.r.o.

Hydraulický agregát EcoRich (EHU)
Kombinací vysoce účinného inventorového motoru (nadstandardní účinnost IE4, magnety statoru z neodymové slitiny) a pokročilého elektrohydraulického systému vznikl agregát, který udržuje téměř konstantní tlak, respektive průtok a umožňuje až 50% redukci spotřeby energie oproti konkurenčním jednotkám. Díky nízké setrvačnosti motoru, vysokému jmenovitému točivému momentu již při nízkých otáčkách a frekvenčnímu ovládání lze použít agregát i v dynamicky náročnějších aplikacích (přechod z udržování tlaku do maximálního průtoku za 0,1 s). Běžná regulovaná axiální čerpadla s proměnným objemem a konstantními otáčkami nedosáhnou takovéto rychlosti změny.
Modelová řada EcoRich R je doplněna o analogový řídicí vstup. Jednotku lze přednastavit do 16 odlišných PQ programových nastavení (pracovní tlak P, průtok Q). Řídicí jednotka agregátu pak automaticky reguluje plynulý (nastavitelný) přechod mezi jednotlivými programy na předvolený tlak či průtok. Tyto programy lze manuálně zadat na kontrolním panelu či externě přes standardní sériovou linku RS-232C (tlak, průtok, časový přechod – zrychlení, zpomalení atd.). Analogový vstup 0–10 V pro řízení tlaku a průtoku umožňuje manuálně ovládat přechodové stavy rychlosti a vyvození tlaku.

Výhody kompaktního agregátu EcoRich: úspora energie, nízká produkce odpadního tepla, odolnost vůči znečišťujícím provozním podmínkám okolí, pracovní/ambientní teplota –40 °C.
Řada EHU, která je nově doplněna o verzi 400 V/60 Hz (EHU3007-40-Y), disponuje nízkou hladinou hluku 50 dB (pro srovnání: běžná mezilidská konverzace je 60 dB), analogovým vstupem, komunikací (I/O terminal) a prohlášením CE o shodě pro celou modelovou řadu.



SuperUnit - Inverter Hydraulic Unit
Nejsilnější multifunkční agregátová řada vyvozuje jmenovitý max. tlak až 210 bar při průtoku 100 l/min. Tyto agregáty jsou díky invertorovému motoru (tandemové zapojení pump + frekvenční řízení) schopny ušetřit až 50 % spotřeby energie oproti konvenčně poháněným axiálním čerpadlům. Nízké kolísání teplot v kombinaci s externím chlazením Daikin AKZ pak umožňuje aplikaci i pro přesná CNC obráběcí centra.
Jednotky se rozdělují na agregáty s jedním čerpadlem a agregáty s tandemovým zapojením čerpadel o různých geometrických objemech. V tomto zapojení je aktivní po většinu času pouze jedno, či druhé čerpadlo (dle aktuálního tlakového výstupu), obě se automaticky spouští v případě potřeby špičkového vytížení pracovního stroje.
Jednotku lze ovládat též přes SW prostředí (Hybrid Win), kde lze sledovat aktuální stav jednotky či měnit procesní parametry (tlak, průtok, editace křivek pracovního cyklu, předvolba programu). Diagnostický systém pak včasně upozorňuje na potenciální problémové uzly agregátu, které potřebují zvýšenou pozornost při údržbě (Průmysl 4.0).

Výhody řady SuperUnit: komunikace (I/O terminál; SW) umožňuje paralelní ovládání více strojů, úspora energie, nízká produkce odpadního tepla, odolnost vůči znečišťujícím provozním podmínkám, pracovní/ambientní teplota –40 °C, nízká hladina hluku 73 dB a díky analogovému vstupu lze jednotky ovládat v okamžitém čase (real-time variation). Pro celou modelovou řadu platí CE prohlášení o shodě.



Chladící jednotky série AKZ
Nová řada kompaktních japonských jednotek Daikin 9. série umožňuje regulaci výstupní teploty chlazeného média s přesností ±0,1 °C, tím napomáhá ke stabilitě a přesnosti obráběcích strojů (chlazení vřetene, převodovky  aj.), ve kterých jsou chladicí jednotky instalovány. Díky integrovanému inventorovému motoru vykazují nízkou spotřebu elektrické energie, a tím tak značně šetří provozní náklady. Jednotky jsou vybaveny praktickým diagnostickým systémem, který usnadňuje údržbu a pomáhá předcházet vyřazením stroje z pracovního chodu.
Veškeré jednotky lze dovybavit externím vstupem reagujícím např. na změnu teploty oleje nebo samotného vřetene. Základní konfiguraci řídicí desky lze rozšířit o komunikační sériovou linku (AKZ9-OP-CS board).

Výhody chladicí jednotky AKZ: až 45% úspora energie v porovnání s neinvertorovými jednotkami, použití chladiva R410A, které není škodlivé pro ozonovou vrstvu, funkce pro detekci unikajících chladicích plynů, nastavitelný časovač na 999 hodin.

Libor Štourač, manažer produktu
stourac@bibus.cz, www.bibus.cz
Foto: Daikin

 
Publikováno: 4. 5. 2022 | Počet zobrazení: 398 článek mě zaujal 92
Zaujal Vás tento článek?
Ano