asseco Aimtec murr

Místo pro první malý reaktor už je vybráno

ČEZ informoval americké firmy NuScale, GE Hitachi a Holtec International, které pracují na vývoji malých modulárních reaktorů, že vyčlenil v JE Temelín prostor, kde by mohl v budoucnu vzniknout první modulární reaktor v ČR.

 

Na vývoji těchto energetických zdrojů nové generace, které Mezinárodní agentura pro jadernou energii definuje jako jadernou elektrárnu s elektrickým výkonem do 300 MW, pracují i další společnosti, jako např. francouzská EdF, korejská KHNP či Rolls Royce, a prostřednictvím dceřiné společnosti ÚJV Řež malé modulární reaktory vyvíjí i sám ČEZ. Opce na ně jsou i součástí výběrového řízení na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Podle ČEZ mohou nukleární moduly doplňovat obnovitelné zdroje energie, jako jsou větrné a fotovoltaické elektrárny.
Jihočeský hejtman Martin Kuba jedná již s několika americkými firmami, které reaktory vyvíjejí. A jak uvedl, ČEZ by si mohl jednu z těchto firem zvolit za dodavatele, a reaktory by se mohly v jižních Čechách také zčásti vyvíjet, čímž by vznikla i šance pro tuzemské firmy. „V Česku máme zdatné jaderné inženýry a řadu firem, které jsou v energetice na vysoké úrovni," řekl Martin Kuba.

Foto: NuScale

 
Publikováno: 4. 5. 2022 | Počet zobrazení: 676 článek mě zaujal 110
Zaujal Vás tento článek?
Ano