asseco Aimtec murr

Češi dodají nové vlaky do Pobaltí

Škoda Vagonka, která je součástí skupiny Škoda Transportation, zahájila výrobu rozsáhle zakázky v přepočtu za 6 mld. Kč pro lotyšské železnice. Dodá pro ně celkem 32 čtyřvozových souprav pro příměstskou dopravu.

 

Soupravy vycházejí z vlaků RegioPanter, které mají být dodány do konce příštího roku. První z nich má k zákazníkovi dorazit v květnu, další čtyři během léta, poté budou každý měsíc až do konce příštího roku následovat v průměru dvě soupravy. Součástí zakázky je i jejich údržba a dodávky náhradních dílů.
Nové elektrické vlaky patří ke špičce a budou optimalizovány pro lotyšské železnice. Pro co nejefektivnější provoz nabídnou nízkou hmotnost a rekuperaci energie s využitím superkapacitorů apod. Dosáhnou rychlosti 160 km/h, pojmou 430 sedících a 430 stojících pasažérů a budou uzpůsobeny pro bezbariérový nástup a cestování hendikepovaných lidí. Zvládnou provoz i při teplotách až -40 stupňů Celsia.
V komfortním interiéru budou standardní odbavovací systémy, wi-fi připojení a klimatizace. Na rozdíl od běžných souprav jsou však skříně vozů širší (v Lotyšsku je rozchod kolejí 1520 mm) a vagony tak mají v řadě pět sedadel (3+2). Kvůli zakázce pro Lotyšsko modernizovala Škoda Vagonka své provozy v Ostravě – má nová obráběcí centra a lakovnu, připraveny obě montážní haly a nabírá další zaměstnance.

Foto: Škoda Vagonka

 
Publikováno: 4. 5. 2022 | Počet zobrazení: 479 článek mě zaujal 112
Zaujal Vás tento článek?
Ano