asseco Aimtec murr

Studijní program pro kosmické inženýry

Od příštího roku přibude na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně první studijní program v ČR zaměřený na vesmírný průmysl – Space Applications.

 
Počtem vznikajících firem a start-upů zaměřených na průzkum vesmíru roste i poptávka po systémových inženýrech s vědomostmi z oblasti kosmického průmyslu. Proto se ve FEKT rozhodli založit nový studijní program Space Applications. Na vzniku oboru se kromě Evropské kosmické agentury (ESA) podílely i firmy, jako SAB Aerospace, OHB, Honeywell, Brněnská hvězdárna, JIC, Brno Space Cluster, Výzkumný a zkušební letecký ústav a řada dalších.
Čtyřsemestrální program pro 20 studentů, který bude vyučován výhradně v angličtině, kombinuje poznatky z elektrotechniky s vědomostmi ze strojařiny. Studenti se naučí sestavit vlastní minisatelit a podívají se do špičkových center vesmírného výzkumu. Jako systémoví inženýři pak budou mít přehled o nejrůznějších systémech vyskytujících se v satelitech či kosmických plavidlech.
Program je nyní určen jako navazující magisterský pro absolventy bakalářského studia. Zájemci musí projít testem z elektrotechniky, matematiky, fyziky a informatiky s krátkým pohovorem v angličtině. V případě úspěchu se mohou těšit na předměty jako astrofyzika, kde proniknou do tajů pohybu kosmických těles, či na zkoumání elektromagnetických jevů, radiaci, fotoniku apod.
 
Publikováno: 4. 5. 2022 | Počet zobrazení: 443 článek mě zaujal 108
Zaujal Vás tento článek?
Ano