asseco Aimtec murr

České satelity na orbitě

Raketa Falcon 9 vynesla do kosmu i český nanosatelit BDSAT z kategorie označované jako cubesat. Ten se tak dostal na oběžnou dráhu Země 41 let poté, co zanikla první československá družice Magion.

 

Tento v pořadí čtvrtý český cubesat je výsledkem spolupráce výzkumníků firmy BD Sensors, která se specializuje na vývoj tlakoměrů, a VUT v Brně, s jehož odborníky spolupracovala na návrhu snímače tlaku pro vesmírné aplikace. Stavba cubesatu probíhala v čistých prostorách BD Sensors, kde působí celá řada absolventů VUT (majitel firmy Karel Mareček je jedním z prvních absolventů oboru Mikroelektronika na VUT). Na konstrukci se pak podílela společnost Spacemanic (dodání palubního počítače přes primární zdroj napájení až po komunikační antény) a německá firma Exolaunch, která zajišťovala finální vložení do vystřelovací části. Pozemní stanice, která bude z družice přijímat signál a na dálku ji řídit, se nachází v Laboratoři experimentálních družic na Ústavu radioelektroniky FEKT VUT.
Průměrná doba životnosti cubesatu ve vesmíru je něco přes rok, ale vůbec první česká nanodružice tohoto typu VZLUSAT-1, velikosti 10 x 10 x 20 cm, Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ) na orbitě vydržel přes čtyři roky, a stal se tak nejen nejdéle fungující družicí vyrobenou v Česku, ale i nejdéle sloužícím satelitem ve své třídě na světě. V lednu letošního roku byla vypuštěna sesterská družice VZLUSAT-2, ale ještě před ní se na oběžnou dráhu dostal další český cubesat Lucky-7, který poslala do kosmu soukromá firma v roce 2019.

Foto: BD Sensors

 
Publikováno: 4. 5. 2022 | Počet zobrazení: 441 článek mě zaujal 109
Zaujal Vás tento článek?
Ano