asseco Aimtec murr

Slunce, jak jste ho ještě neviděli

Na záběry termonukleární fúze v pozemském zařízení, jakým je např. připravovaný projekt ITER, si sice ještě nějaký čas počkáme, ale v kosmickém provedení se na ni můžeme podívat už dnes

 
Evropská kosmická agentura (ESA) zveřejnila na svých webových stránkách (www.esa.int) unikátní obraz Slunce pořízený sondou Solar Orbiter ze vzdálenosti zhruba 75 mil. km. Výsledný snímek, který zachycuje horní atmosféru Slunce, korónu, s teplotou kolem milionu stupňů Celsia, je mozaikou 25 jednotlivých záběrů pořízených 7. března v průběhu čtyř hodin dalekohledem s vysokým rozlišením přístroje Extreme Ultraviolet Imager (EUI) při vlnové délce 17 nanometrů v extrémní ultrafialové oblasti elektromagnetického spektra.
Finální obraz celkově obsahuje více než 83 mil. pixelů v matrici 9148 x 9112 px, což z něj činí snímek s nejvyšším rozlišením celého slunečního disku a vnější atmosféry, koróny, jaký byl kdy pořízen. Sonda se každých šest měsíců přiblíží ke Slunci a v reálném čase neustále analyzuje aktivitu v atmosféře, vyhodnocuje solární větry a další data. ESA nabízí i další snímky, které barevně prezentují, např. teploty podle různých chemických prvků.
 
Publikováno: 4. 5. 2022 | Počet zobrazení: 557 článek mě zaujal 128
Zaujal Vás tento článek?
Ano