asseco Aimtec murr

Družice z 3D tiskárny

Millennium Space Systems, dceřiná firma Boeingu, plánuje vypustit na oběžnou dráhu kovovou konstrukci vytvořenou 3D tiskem, která slouží jako prototyp k výrobě příští generace satelitů.

 
Vypadá jako malá lednička a byla testována na simulátorech. Cílem je ukázat, že dokáže odolat stresu při startu do vesmíru, vibracím i přetížení. Už v roce 2018 úspěšně letěl na oběžnou dráhu 3D vytištěný satelit Pathfinder, ale technologie je nyní mnohem pokročilejší a z polymerového 3D tisku se přešlo ke kovovému. Pokud bude test struktury ve vesmíru úspěšný, firma plánuje začít vyrábět satelity pomocí kovového 3D tisku, což nabízí nejen nákladové, ale hlavně časové výhody a kratší výrobní cykly. Tradiční výroba s voštinovými hliníkovými panely trvá zhruba půl roku, pomocí 3D tisku lze strukturu vytvořit za méně než 100 hodin, a doba integrace, která obvykle trvá dny, se zkrátí na hodiny, protože díky softwarově definovanému designu vše pasuje napoprvé.
Už loni firma prokázala funkčnost technologie sestupu satelitu po dokončení své mise. Když je připraven sestoupit z oběžné dráhy, rozvine se speciální páska nazvaná Terminátor. Váží méně než 1 kg a po své aktivaci vytváří další povrchovou plochu, jež generuje odpor, který přitahuje satelity zpět k Zemi rychleji. Satelit s páskou se vrátil do zemské atmosféry, kde shořel, po 8 měsících, zatímco běžným způsobem sestoupí z orbity za 5–9 let.
 
Publikováno: 4. 5. 2022 | Počet zobrazení: 750 článek mě zaujal 121
Zaujal Vás tento článek?
Ano