asseco Aimtec murr

Vydařené 2. evropské NDT a CM dny v Praze

Ve výčtu stěžejních aktivit ČNDT figuruje i konferenční činnost a z tohoto pohledu samozřejmě v přehledu hlavních událostí uplynulého období nesmí chybět ani informace o dosud poslední konané konferenci organizované naší společností.

 

Navzdory různým problémům spojeným s řadou protiepidemických opatření uspořádala ČNDT úspěšně jedinou významnější konferenci v oblasti NDT a CM v roce 2021. Konference, která se konala v říjnu loňského roku, proběhla kvůli uvedeným komplikacím, s nimiž se museli organizátoři i účastníci akce vypořádat, v hybridním formátu, kdy část přednášejících i posluchačů byla připojena online. Je potřeba konstatovat, že tato technická stránka proběhla bez větších problémů a podařilo se tak profesionálně zrealizovat jak fyzické (byť v omezenějším rozsahu, než se původně plánovalo), tak virtuální setkání reprezentativní plejády špičkových odborníků z oboru NDT a zájemců z řad průmyslových i dalších firem o nejnovější vývoj ve sféře nedestruktivního zkoušení.
Během těchto 2. evropských NDT a CM dní proběhly simultánně čtyři na sobě navzájem nezávislé akce – 11. Workshop in Progress, Mezinárodní konference NDE a CM for Safety, 51. výroční konference Defektoskopie a také výstava NDT a CM techniky. Účastníkům tak organizátoři mohli nabídnout kromě představení ukázek nejmodernější NDT techniky a vybavení skutečně špičkové fórum hostící mimořádné osobnosti v NDT branži. Mezi významnými řečníky na této akci byli renomovaní odborníci, jako např. prof. Dr. Serge Dos Santos z Francie, který je viceprezidentem ACADEMIA NDT International a současně ředitel Mezinárodního institutu akustiky a vibrací, z Německa dorazil Dr. Frank Schubert, který je manažerem oddělení Ultrazvukových senzorů a metod a současně zástupcem vedoucího oddělení Testovací a analytické systémy na Fraunhoferově institutu pro keramické technologie a systémy (IKTS). Další atraktivní prezentaci nabídl prof. Péter Trampus, který je prezidentem Maďarské asociace pro NDT a současně je členem ACADEMIA NDT International, z českých zástupců pak vystoupil Ing. Zdeněk Převorovský, který je pokladníkem ACADEMIA NDT International a Bernard Kopec, jenž ve své přednášce provedl účastníky akce 50letou historií konferencí Defektoskopie. Ale tak jako u všech akcí obdobného formátu nebyla jen prezentační část a zajímavé informace v ní obsažené tím jediným, co mohla konference účastníkům nabídnout a neméně atraktivní součástí byl i doprovodný program včetně společenské části, která je tradičně ideální prostředím k neoficiálnímu a velmi cennému networkingu. Kongresová večeře se konala v pivnici na Malostranské besedě, kde, jak konstatují účastníci, hrála k poslechu cimbálová muzika a pivo teklo proudem, takže i přes veškerá protivenství se akce, až na vcelku očekávanou menší účast z důvodů zmiňovaných výše, ve finále podařila a ti co se jí účastnili, jistě cesty do Prahy nelitovali.

Pavel Mazal
Foto: Archiv TMP

 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 316 článek mě zaujal 69
Zaujal Vás tento článek?
Ano