asseco Aimtec murr

ČNDT se představuje

Česká společnost pro nedestruktivní testování, z.s. (ČNDT) je v současné době jedinou profesní organizací v ČR, která se zaměřuje na rozvoj nedestruktivního zkoušení.

 

Sdružuje odborníky a firmy z různých oborů, zajišťuje a předkládá aktuální informace z oblasti NDT, seznamuje profesionály i širší odbornou veřejnost s novými metodami nedestruktivního zkoušení a s nejmodernější přístrojovou technikou. ČNDT aktivně spolupůsobí i při zavádění nových zkušebních metod nedestruktivního testování (NDT) a výsledků výzkumu a vývoje do praxe jak v ČR, tak v úzké návaznosti na významná pracoviště v zahraničí. Zajišťuje rovněž konzultační činnost a zprostředkovává přímé kontakty mezi specialisty a uživatele NDT techniky z průmyslové praxe. Její členové se podílejí na zavádění mezinárodních norem v ČR (při ČNDT, z.s., je ustanoveno Centrum technické normalizace ČAS). Důležitou funkcí společnosti je i spolupráce a spoluúčast při akreditaci a certifikaci defektoskopických laboratoří a pracovníků.

Činnosti ČNDT
Nejvýznamnější odbornou i společenskou událostí organizovanou ČNDT jsou tradiční každoroční mezinárodní konference NDE for Safety / DEFEKTOSKOPIE, spojené s výstavou NDT techniky a služeb. Tato akce se každoročně stává místem setkání nejen členů ČNDT, ale i široké odborné veřejnosti s oblastí defektoskopie, materiálového inženýrství, výrobních technologií apod. Zcela specifické postavení si mezi mezinárodními odbornými akcemi získal již tradiční workshop „NDT in PROGRESS", který je zaměřen na špičkové mezinárodní specialisty a na mladou nastupující generaci NDT odborníků.
Významnou činností ČNDT je také příprava odborných publikací, zaměřených na hlavní NDT metody, případně přehledové příručky a plakáty určené především pro zájemce ze středních škol a defektoskopické praxe.

Členství – známka kvality
Společnost nabízí nejrůznější druhy členství pro odborníky z praxe i výzkumu, pro studenty SŠ a VŠ, stejně jako pro kolegy, kteří jsou již v důchodu, nicméně oblast NDT a dění v oboru je stále zajímá. Členy ČNDT jsou i významní zahraniční odborníci. V rámci jednotlivých regionálních a odborných skupin mohou působit i tzv. „kolektivní“ členové, což jsou firmy s rozsáhlou defektoskopickou praxí. Velice významná je i forma tzv. firemního členství. Firemními členy jsou nejvýznamnější firmy z oblasti NDT, které se zabývají vývojem a prodejem techniky a materiálů pro oblast defektoskopie, subjekty s velmi rozsáhlou praktickou činností a službami a v neposlední řadě i střediska, která se zabývají certifikací a vzděláváním v oblasti činnosti společnosti. Toto členství se obnovuje každý rok a firemní členové musí splňovat Kodex firemního člena ČNDT. K praktickým výhodám spojeným s touto formou lze říci, že firemní členství v ČNDT je určitou známkou kvality práce i pro obchodní partnery.
Na druhou stranu sama ČNDT, z.s. je členem nejvýznamnějších mezinárodních organizací v oboru. Patří k nim zejména ICNDT – International Committee for NDT a EFNDT – European Federation for NDT. Dlouhodobý stabilní rozvoj a aktivita na mezinárodním poli vyústila v pověření ČNDT organizací 11. ročníku prestižní mezinárodní European Conference on NDT (ECNDT), která se koná pouze jednou za čtyři roky a patří k nejvýznamnějším setkáním defektoskopických odborníků z celého světa, které doprovází rozsáhlá přehlídka výrobků a služeb pro oblast NDT. Xlth European Conference on NDT, která se konala v říjnu 2014 v Praze, patřila podle hodnocení účastníků k nejúspěšnějším v historii konání těchto akcí. Současně existuje řada bilaterárních dohod o vzájemné spolupráci s obdobnými organizacemi, např. Polsko, Německo, Slovensko, Rumunsko, USA, Rusko atd.
Aktuální informace o činnosti a všech akcích, pořádaných ČNDT, lze spolu s mnoha dalšími užitečnými odkazy na NDT po celém světě získat na webových stránkách společnosti: www.cndt.cz.



Struktura společnosti
ČNDT je organizována na územním i odborném principu. V současné době má šest regionálních skupin (RS) a pět odborných skupin (OS), které by měly zajišťovat hlavní činnost společnosti.
Formální skupina: RS 01 – zaštiťuje činnost firemních členů.
Regionální skupiny: RS 02 – Střední Čechy, RS 03 – Severní Čechy, RS 04 –  Západní Čechy, RS 05 – Východní Čechy, RS 06 – Severní Morava a RS 07 – Jižní Morava.
Odborné skupiny: OS 08 – Doprava, OS 09 – Akustická emise, OS 10 – Netradiční metody, OS 11 – Vzdělávání a standardizace, OS 12 – Nejnovější vědecké metody v oblasti NDT.

Hlavní fyzikální metody pro NDT:

-    Magneticko-prášková (MT),
-    Penetrační zkouška (PT),
-    Prozařování paprsky RTG a izotopy (RT),
-    Ultrazvuková (UT),
-    Vířivých proudů (ET),
-    Akustické emise (AE).


Oborové skupiny ČNDT

RS 02 Střední Čechy
Regionální skupina sdružující zejména podnikatele i zaměstnance v oblasti NDT, kteří působí v regionu Středních Čech a okolí, působí průřezově nad metodami v oblasti NDT. Zabývá se především výměnou informací z oboru nedestruktivního zkoušení a praktických zkušeností s využitím nejmodernějších metod nedestruktivního testování.
Kontakt: Ing. Michal Kubínyi, Ph.D., email: rs02@cndt.cz

RS 03 Severní Čechy
Regionální skupina nabízí činnost v komplexnosti materiálových služeb, tzn. od návrhu řešení kontroly energetických zařízení až po materiálovou expertízu. Skupina má sídlo v Chomutově a spolupracuje mj. s vysokými školami a univerzitami.
Kontakt: Ing. Miloslav Procházka, email: rs03@cndt.cz

RS 04 – Západní Čechy
Regionální skupina má celkem 49 individuálních členů a 1 kolektivního člena – JE Temelín. Individuální členové jsou zejména zástupci bývalé Škody Plzeň (dnešní Škoda JS, Škoda Transportation), ale i zástupci dalších menších firem z oboru defektoskopie působící na Plzeňsku, dále pak společnosti zabývající se kvalifikací zkušebního personálu (DQ Centrum, QC Plzeň) a v neposlední řadě členové z výzkumu (Centrum výzkumu Řež a Západočeská univerzita v Plzni).
Spektrum činností skupiny RS 04 v oblasti nedestruktivního zkoušení je velmi rozsáhlé, zahrnuje prakticky všechny metody NDT v různých podobách a aplikacích. K nejzajímavějším patří např. provozní kontroly jaderných elektráren typu VVER, které provádí Škoda JS pomocí řady manipulátorů pro automatizované nedestruktivní zkoušení tlakových nádob reaktorů, hlavního cirkulačního potrubí a vnitřních částí reaktorů.
Oblast výzkumu a vývoje je v regionální skupině Západní Čechy zastoupena členy z Centra výzkumu Řež a univerzitního výzkumného centra ZČU. Část Centra výzkumu Řež sídlící na Borských polích se zaměřuje zejména na metody ultrazvukového zkoušení, ať již lineární i nelineární techniky PAUT a NEWS, metodu magnetické paměti materiálu (MMM) a bezkontaktní měření pomocí 3D skenování a replik. Většina aktivit se dotýká aplikovaného výzkumu, kdy je cílem použití jednotlivých metod NDT nebo jejich vzájemných kombinací pro řešení problémů v praxi.
Na Západočeské univerzitě v Plzni se od roku 2014 rozvíjí moderní inspekční metoda: Infračervené nedestruktivní testování (IRNDT), založené na změnách přenosu tepla v materiálu v důsledku vad nebo jiných nehomogenit. Využívá se zejména pro inspekci kompozitních materiálů, bodových svarů, povlaků nebo např. povrchové a podpovrchové koroze.
Podmínkou pro spolehlivé provedení nedestruktivní zkoušky je dostatek kvalifikovaného personálu a členy regionální skupiny jsou i společnosti zabývající se kvalifikací zkušebního personálu dle normy ISO 9712, které spolupracují s českými (APC) i německými (Sector Cert) certifikačními orgány a zabezpečují tak vysokou úroveň v oblasti kvalifikací.
Kontakt: Ing. Lukáš Fait, email: rs04@cndt.cz

RS 05 – Východní Čechy
Ve východních Čechách působí v rámci ČNDT regionální skupina se sídlem v Hradci Králové. Stejně jako u jiných skupin i východočeská RS 05 sdružuje pracovníky z rozličných oborů nedestruktivního testování materiálů, ať už členy – živnostníky, nebo větší firemní členy. Hlavní náplní činnosti je informování skupiny o dění v ČNDT a pořádání komerčních prezentací. Z firemních členů patří do východočeské skupiny např. Dekra CZ a.s. (Pardubice), nebo královéhradecké firmy Defekta s.r.o. (Hradec Králové), K-technologies s.r.o. či FOMA Bohemia s.r.o.
Kontakt: Josef Žižka, email: rs05@cndt.cz    

RS 06 – Severní Morava
Tato regionální skupina patří mezi největší v rámci ČNDT. V rámci kolektivního a individuálního členství má v roce 2022 zaregistrováno 42 subjektů, jimž regionální skupina umožňuje seznámit se s nejmodernější nedestruktivní technikou a aplikacemi v rámci odborných seminářů, které jsou pořádány formou workshopů a odborných zájezdů na tuzemské i zahraniční výstavy a semináře. Stěžejní akcí RS 06 je letos workshop s odbornou tématikou NDT na Hukvaldech.
Aktivní činnost skupiny má své kořeny v potřebách dříve značně rozvinutého těžkého průmyslu severní Moravy, která se částečně transformovala na lehký, kdy došlo ke změnám v oblastech nedestruktivního zkoušení i odbornostech personálu. Vzhledem k tomu, že ve skupině jsou zastoupeny všechny obory nedestruktivní kontroly i s potřebnou kvalifikační odborností, může pro průmyslové podniky regionu, v němž působí, nabídnout vybavení NDT a s tím spojené služby servisu a kalibrací, případně vytipovat vhodné firmy pro realizace zkoušek.
Úzká je i spolupráce s VŠB – Technickou univerzitou v Ostravě, kde se někteří členové RS angažují ve vybavení pracovišť jak technikou, tak i metodikou zpracování zkušebních úloh. V současné době to je zejména v oblasti vzdělávání v akustické emisi i její průmyslové aplikaci v hutních podnicích v regionu. Členové RS 06 jsou aktivní ve vzdělávacím procesu NDT formou lektorů, zkušebních komisařů i organizátorů ať už v oficiálním školicím a zkušebním středisku v rámci TÜV Nord Czech, tak i Českého svářečského institutu. Aktivní účast vykazuje skupina i v oblasti NDT normalizace, kde zastává významnou pozici v rámci normotvorné i akreditační činnosti jeden z jejích členů – Ing. Bernard Kopec. V rámci odborné osvěty NDT spolupracuje RS 06 i se středními školami, pro které zajišťuje odborné přednášky a exkurze.
Kontakt: RNDr. Leoš Havránek, email: rs06@cndt.cz

RS 07 – Jižní Morava
Snahou této skupiny je sdružovat pracovníky v oblasti nedestruktivního testování materiálů a konstrukcí, jejichž sídlo je v Jihomoravském kraji. Jedná se jak o oblast vědy a výzkumu na školách a univerzitách, tak o spolupráci s komerčními subjekty, příp. se soukromými osobami. Standardně se koná setkání členů skupiny v prvním čtvrtletí roku, jehož součástí bývají odborné přednášky. Na konci roku pak bývá uspořádán seminář o nedestruktivním testování, který je spolupořádán Ústavem fyziky, Fakulty stavební VUT v Brně. Zajišťuje podporu účasti členů této skupiny na konferenci Defektoskopie.
Kontakt: prof. Ing. Luboš Pazdera, CSc., email: rs07@cndt.cz

Oborové skupiny ČNDT

OS 08 – Doprava
Skupina činná v celé sítí ČR se základnou čítající 45 členů (5 z nich je již v důchodu, ale neustále aktivních v oblasti, na níž se skupina zaměřuje), ve všech případech nějakým způsobem spjatých s dopravou. Konkrétně s „dopravou závislou na vedení“, kterou představuje železniční osobní i nákladní a městská hromadná (tramvajová, trolejbusová a metro) doprava. Do zaměření skupiny rovněž náleží i příslušná infrastruktura, což je kolejový svršek a trakční vedení.
Většina členů skupiny je aktivním kvalifikovaným a certifikovaným personálem defektoskopie v metodách UT, MT, PT a VT používaných při údržbě, opravách a modernizacích vozidel a železničních tratí včetně městských linek. Další členové působí v oblasti certifikace personálů defektoskopie nebo ve společnostech zabývajících se výrobou přístrojové techniky a příslušenství pro metody UT a MT.
Kontakt: Ing. Vladislava Sekerášová, email: os08@cndt.cz

OS 09 – Akustická emise
Jedna z technologicky specializovaných skupin metod NDT, která sdružuje odborníky v oblasti vědy a průmyslu, jež se touto metodou zabývají. Zájemcům z řad firem nabízí služby a profesionální poradenství zejména v oblasti řešení technických problémů konstrukcí a tlakových zařízení. Aktivita členů skupiny, kromě výzkumné a praktické aplikace metody AE, je zaměřována na osvětu pro rozsáhlou technickou veřejnost aktivní formou na tuzemských konferencích a dále na mezinárodních konferencích pořádaných Evropskou pracovní skupinou akustické emise (EWGAE) a dalších světových konferencích z daného oboru.
Kontakt: Ing. Václav Svoboda, email: svoboda@preditest.cz

OS 10 – Odborná skupina pro certifikaci, kvalifikaci a normalizaci
Jak už napovídá označení, působí skupina již mnoho let v oblasti certifikace, kvalifikace a normalizace. Jedním z výsledků naší činnosti ve spolupráci s ČNDT je nastavení procesu pro uplatňování žádostí o vstup do systému MRA (což je systém vzájemného mezinárodního uznávání certifikátů NDT), čímž se zvyšuje konkurenceschopnost držitelů těchto certifikátů. Další z částí činností skupiny, mezi jejíž členy patří zástupci školících a zkušebních středisek, je sledování změn normativních požadavků dotýkajících se činností NDT. Podílí se mj. na připomínkování a překladech technických norem a spolu se zástupci certifikačních orgánů také na připomínkování certifikačních a kvalifikačních procesů.
Kontakt: Ing. Josef Neugebauer, email: os10@cndt.cz

OS 11 – Netradiční metody
Skupina vznikla za účelem komunikace mezi odborníky v oblasti NDT k řešení technických problémů, u kterých nelze aplikovat standartní NDT metody a přístupy.
Kontakt: Ing. Václav Koula, CSc., email: os11@cndt.cz

OS 12 – Nejnovější vědecké metody v oblasti NDT
Nově vzniklá skupina, která by se měla věnovat využití nejnovějších vědeckých metod v oblasti NDT.
Pověřený předseda: Ing. Zdeněk Převorovský, CSc., email: zp@it.cas.cz

www.cndt.cz

 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 323 článek mě zaujal 77
Zaujal Vás tento článek?
Ano