asseco Aimtec murr

Vysoce účinný lineární kompresor

Pozoruhodný kompresor, který firma Magtor představila pod názvem Magtorpressor, je menší a lehčí než zařízení stejné kategorie. Pracuje ale rychleji, přičemž spotřebovává méně energie a nevytváří skokový nárůst spotřeby při spuštění.

 

Podle serveru Newatlas, který informoval o této novince v oblasti kompresorové techniky, se stane účinnost kompresorů kvůli dramaticky rostoucí poptávce po energiích velkým problémem. K řešení toho by mohly přispět právě systémy, jako je technologie firmy Magtor. Výrobce tvrdí, že její demonstrační jednotky jsou schopny dodávat až o 90 % vyšší tlak než průměrný vzduchový kompresor při stejné spotřebě energie a asi o 29 % více než nejlepší současná zařízení na trhu.
Klíčem k těmto až neuvěřitelným parametrům je konstrukční řešení kompresorové jednotky. Namísto sestavy rotující kliky a pístu používané standardními konstrukcemi s vratným pohybem nahradil výrobce jednodušší lineární oscilační konstrukci schopnou stlačovat vzduch v obou směrech při pohybu tam i zpět. S pružinami a ventily čerpadla na obou koncích se Magtorpressor stává dvoucestným vzduchovým kompresorem.
Dvě kulaté magnetické desky jsou uprostřed spojeny tyčí navrženou pro obousměrný přenos magnetických sil, které procházejí středem velkého statoru o stejném průměru jako desky. Když je na stator přivedeno napětí, zatlačí tento velký oboustranný píst jedním nebo druhým směrem, v závislosti na polaritě napětí. Takže pokud je zapojen do střídavého nebo stejnosměrného proudu, tlačná síla změní směr mnohokrát za sekundu a píst se rychle pohybuje tam i zpět. Jedinou pohyblivou část tvoří zmíněná dvojice tyčí spojených desek, nejsou tak nutná žádná ložiska ani mazání.
Tento systém výrobce charakterizuje jako „první vysokoenergetický obousměrný lineární elektromotor na světě“. Nejedná se o „rozvinutou“ kombinaci stator/rotor, a zařízení ani nepoužívá permanentní magnety pohybující se uvnitř elektromagnetu, jako u jiných konstrukcí lineárních motorů. Tam, kde tyto konstrukce využívají velmi malé mezery mezi magnetickými prvky, je pohon Magtorpressoru schopen využívat efektivní magnetické interakce s delším dosahem mezi prvky vzdálenými až 10 cm od sebe.
Umístěním pumpy nebo kompresní komory na obě strany je možné na obou koncích získat tlak vzduchu, který lze odklonit k samostatným účelům nebo vést do jednoho potrubí. Konečným výsledkem je menší, lehčí kompresor, který pracuje rychleji než tradiční, spotřebovává méně energie a nezpůsobuje žádný skokový nárůst spotřeby energie při jeho spuštění. Zařízení by mohlo být alternativní náhradou za standardní kompresory. Firma se ale primárně zaměřuje na rozvoj partnerství s velkými výrobci spotřebičů, kteří mohou uvést novinku vestavěnou do klimatizačních jednotek, chladniček, tradičních kompresorů apod.
Podle odhadů firmy by průměrná německá domácnost, která používá tato čerpadla pouze pro chlazení a klimatizaci, mohla očekávat roční úsporu za energii zhruba mezi 91 a 240 dolary (ca 2000–5400 Kč) ročně.

Petr Sedlický
Foto: Magtor

 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 299 článek mě zaujal 72
Zaujal Vás tento článek?
Ano