asseco Aimtec murr

Řada kompresorů ALMiG F-Drive získala další posilu

Společnost ALMiG loni představila řadu kompresorů F-Drive, která je nástupcem předcházející úspěšné řady ALMiG Flex. Nově nyní rozšiřuje její portfolio o větší výkonnosti až do příkonu 75 kW.

 

Tato inovativní kompresorová řada aktuálně zajišťuje objemový průtok v širokém rozsahu 0,23–14,38 m3/min stlačeného vzduchu (dle ISO 1217). Pokrývá širokou škálu průmyslových aplikací v elektrických příkonech již od 5,5 do 75 kW.
Kompresor F-Drive disponuje přímým pohonem s frekvenčním měničem, má olejem chlazený motor s permanentními magnety, tedy s vysokou účinností (IE4) a dlouhou životností. Jednotka je navržena pro přímý pohon 1 : 1 mezi motorem a kompresorem, bezztrátový přenos výkonu a maximální účinnost – frekvenční měnič reguluje otáčky motoru a přizpůsobuje objem vzduchu poptávce, udržuje konstantní tlak v síti.
Celá řada je chlazena vzduchem a pracuje při teplotě 5–45 °C. Standardně je vybavena inteligentním řízením Air Control PREMIUM. Pomocí této vyspělé jednotky lze optimálně řídit až 4 další kompresory. Jednotka zajišťuje sledování celého zásobování stlačeným vzduchem a tím i maximální spolehlivost jeho dodávky a plánování údržby. Výsledkem je vynikající hospodárnost.

Velký výkon v kompaktním formátu
V nové produktové řadě F-Drive firma nabízí efektivní řešení s vysokou provozní spolehlivostí pro širokou škálu aplikací (od malých řemeslných dílen přes střední podniky až po velké průmyslové společnosti). Oproti řadě Flex mají kompresory F-Drive až o polovinu vyšší účinnost.
Díky své koncepci s nejmenším půdorysem ve své kW třídě jsou prostorově nenáročné, ale současně i energeticky úsporné a tiché. Klíčem k úspěchu je koncept vertikálního uspořádání motorové a kompresorové jednotky, a to jak z hlediska energetické účinnosti, tak instalačního prostoru. Kompaktní konstrukce umožňuje instalaci v omezeném prostoru, a i v blízkosti stěn (dokonce i v rozích). Zvukotěsné provedení s povlakem odpuzujícím nečistoty a systémem vedení chladicího vzduchu zajišťuje extrémně nízkou hladinu hluku (46 db), k níž přispívá i radiální ventilátor pro optimální chlazení.

Výhody promyšleného konceptu
Přímo poháněné kompresory F-Drive s regulací otáček se používají všude tam, kde má být generován stlačený vzduch malým a extrémně tichým systémem. Olejem chlazený motor s permanentními magnety má oproti standardním motorům rozhodující výhody. Nabízí vysokou energetickou účinnost a dlouhou životnost, chlazení motoru je nezávislé na otáčkách a odvod tepla hnacího motoru umožňuje využít rekuperací tepla. Pro F-Drive to znamená, že při rekuperaci energie lze nyní dosáhnout dříve nedosažitelných hodnot (s technologií SCD lze dosáhnout až 35% úspory energie). Díky regulaci otáček, přesnému přizpůsobení dodávaných objemů a řízení rychlosti, tak kompresory F-Drive nabízejí výrazné úspory nákladů.
Rekuperace a obnovení tepla jsou další významné benefity. Řada F-Drive nevyužívá pouze energii z okruhu chlazení oleje, ale díky olejovému chlazení elektromotoru lze tuto energii také rekuperovat. Kompresor s integrovanou rekuperací tepla umožňuje elektrickou energii téměř celou přeměnit na teplo, ať už jde o teplý vzduch pro vytápění (úroveň teploty 20–25 °C nad teplotou okolí), ohřev vody pro účely vytápění (teplota vody až 70 °C) nebo teplou vodu pro procesní účely (teplota vody do 70 °C). Celkově využitelná tepelná energie může u těchto kompresorů dosahovat díky systémům vzduchového vedení až 96 % (76 % z chladiče oleje, 14 % z dochlazovače, 6 % z elektromotoru), rekuperace přes tepelné výměníky nabízí až 82 % využitelné tepelné energie.

www.almig.cz
Foto: ALMiG

 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 308 článek mě zaujal 78
Zaujal Vás tento článek?
Ano