asseco Aimtec murr

S novými kompresory ušetříte za rok statisíce korun

Nové kompresory Gardner Denver mají vysokou účinnost pohonů v širokém pásmu provozních podmínek a významně tak snižují energetickou náročnost při výrobě stlačeného vzduchu bez jakéhokoliv obsahu oleje.

 

Technologické novinky v oblasti šroubových bezmazných kompresorů, snížení spotřeby elektrické energie díky novým pohonům, vysokou účinnost výroby stlačeného vzduchu a celkové snížení spotřeby elektrické energie o 30 % v případech měnících se spotřeb stlačeného vzduchu při zachování vysoké čistoty dodávaného vzduchu – to vše přinášejí nové kompresory Gardner Denver (GD) s označením Oil Free Frame 0 – s výkonností 6–12 m3/min.
Gardner Denver nabízí od konce roku 2021 novou řadu bezmazných dvoustupňových šroubových kompresorů pod označením EnviroAire T s elektrickým příkonem 37–75 kW. Spojením know-how společností Gardner Denver a Ingersoll Rand došlo k zásadní inovaci přinášející zvýšení účinnosti už tak vysoce výkonných a energeticky šetrných zdrojů čistého stlačeného vzduchu těchto značek. Tyto stroje jsou schopny dodávat stlačený vzduch o přetlaku 4–10 barů v širokém rozsahu provozních otáček při nízké spotřebě elektrické energie a to díky mnoha vylepšením a bohatým, více než 100letým zkušenostem výroby těchto zařízení. Zákazníci díky tomu mají možnost výběru z širokého portfolia GD bezmazných kompresorových zařízení od standardního provedení až po speciální sérii s vysokou účinností výroby stlačeného vzduchu a řadou dalších nadstandardních doplňků včetně možností volby elektrických pohonů.
Ve výrobním závodě Gardneru v německém Simmernu dobře vědí, že všechny požadavky zákazníků nelze řešit jen jedním typem kompresoru. Pracovní podmínky jsou pro jednotlivé případy instalací velmi specifické a vyžadují odborné posouzení jak z analýzy skutečného provozu stávajících kompresorů, tak z hlediska finančních možností zákazníka. Řešení přitom vždy musí být jednoduché a zároveň spolehlivé.
Zákazníky přesto u řady potenciálních dodavatelů kompresorové techniky doslova tlačí do komplikovaných systémů ovládání a složitého, leckdy i problematického vybavení, jako je např. další frekvenční měnič pro ventilátor chladičů i pro malé příkony. Přitom v řadě instalací nemá toto řešení smysl a využití vzhledem k provozním podmínkám v kompresorových stanicích. V případě takto (zbytečně)  vybavených zařízení se navíc výrazně zvětšuje riziko poruchy a prodlužuje doba opravy zařízení.
Řešením je přitom zkrácení a snížení tlakových ztrát v propojovacím potrubí jednotlivých prvků uvnitř kompresoru a ve zvětšení a zefektivnění výroby stlačeného vzduchu v „ srdci “ kompresoru tedy ve šroubovém bloku a v použití nových typů elektrických motorů v oblastech, kde to přináší užitek i s ohledem na jejich dlouhodobou trvanlivost.

Čistota a dlouhá životnost
GD v rámci nové řady nabízí dvoustupňový šroubový blok zaručující 100procentně čistý stlačený vzduch bez příměsí oleje nebo olejových par, vhodný zejména do výrob s vysokými požadavky na čistotu, jako je farmacie, potravinářství, chemie a další specifické oblasti. Tento dvoustupňový šroubový blok je složen z prvního stupně vyrobeného z oceli na odlitky, přičemž pracovní prostor těla je opatřen trvanlivou povrchovou vrstvou včetně rotorů.
Druhý stupeň bloku obsahuje kvalitní nerezové rotory s trvanlivou povrchovou úpravou. Výhodou tohoto řešení je, že nedochází ke korozi rotorů a díky stálé těsnosti je zaručena neměnná výkonnost prvku i při vysokých teplotních a tlakových namáháních. Pro eliminaci úniků vzduchu a případně i oleje kolem rotačních částí jsou šroubové bloky vybaveny důmyslným hřídelovým labyrintovým těsněním, zajišťujícím dodávku stlačeného vzduchu v nejvyšší třídě čistoty, tzv. třídě 0 dle ISO 8573-1 v jakýchkoli provozních podmínkách.

Levnější provoz, úspory energií
Pro další zvýšení účinnosti celého hnacího soustrojí jsou kompresory s frekvenčními měniči vybaveny motory s hybridními permanentními magnety. Tím je dosaženo zlepšení účinnosti v širokém pásmu, kdy se účinnost drží konstantní od zhruba 40 až do 100 % otáček. Další výhodou nového elektrického motoru je téměř neomezená možnost počtu startů aniž by došlo k jeho opotřebení nebo zničení. Dále je také možné motor provozovat i v částečné zátěži při vysoké účinnosti. Tento motor je možné okamžitě vypnout a dle potřeby opět spustit bez nutnosti odložení startu kvůli přehřátí vinutí.
Tímto způsobem se výrazně ušetří náklady za energii, která by jinak byla spotřebována v době takzvaného odlehčení, kdy nedochází k dodávce stlačeného vzduchu a tato nevyužitá energie představuje největší finanční ztrátu pro provozovatele. S novými kompresory GD tak lze běžně ušetřit 30 % elektrické energie oproti konvenčnímu řešení. Při dvousměnném provozu to představuje za rok úsporu zhruba 250 000 korun u zařízení o výkonu 55 kW (při ceně 3 Kč/kWh).
Ke zlepšení užitných vlastností došlo též u sacího ventilu, který je nově řízen hydraulickým válcem vyžadujícím pouze minimální servis oproti pneumatickému řízení, kde bylo třeba při preventivním pravidelném servisu měnit mechanicky opotřebované části, což představuje další provozní úspory.
Celá řada Frame 0 kompresorů GD umožňuje využití zpětného zisku tepla (ZZT) a to jak prostřednictvím vloženého deskového výměníku s možností připojení na topný okruh, tak přímého využití „tepla z komprese“ (H.O.C.), kdy je stlačený horký vzduch za druhým stupněm použit např. pro přímé sušení adsorpční náplně v sušičce stlačeného vzduchu. Lze tak výrazným způsobem snížit energetickou spotřebu celého systému výroby a úpravy stlačeného vzduchu.

Dálkový monitoring a prediktivní údržba
Veškeré dodávané bezmazné kompresorové jednotky řady Frame 0 standardně obsahují vzdálený monitorovací systém pro prediktivní údržbu a kontrolu stavu zařízení v rámci trendu digitalizace výroby Průmysl 4.0. Zákazník a servisní organizace díky tomu získává průběžný přehled o pracovních podmínkách zařízení a dokáží optimálně organizovat pravidelné servisy a zaručit tak dlouhou životnost zařízení. Monitorovací systém je zcela nezávislý na intranetové síti zákazníka a jeho provoz je zdarma po dobu životnosti zařízení.
Garance u těchto strojů je 10 let na šroubový blok a 6 let na ostatní prvky kompresoru nespadající do pravidelného servisního plánu zařízení při podpisu servisní smlouvy (více garanční program značky GD PROTECT 10).
Věříme, že vás kvalita a technologická úroveň výrobků Gardner Denver zaujala a stanete se dalším z partnerů společnosti VESKOM, tak jako již od roku 1991 mnoho firem v České a Slovenské republice.

www.veskom.cz
Foto: Garden Denver

 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 319 článek mě zaujal 74
Zaujal Vás tento článek?
Ano