asseco Aimtec murr

Největší a nejdelší držák čelních fréz

Švýcarský výrobce Big Kaiser rozšířil svou řadu držáků čelních fréz vybavených technologií Smart Damper o nový držák, ale i nabídku hydraulických sklíčidel pro soustruhy švýcarského typu.

 

Držák SDF57 je dosud největším a nejdelším frézovacím nástrojem v portfoliu firmy. Disponuje inteligentním ovládáním tlumiče vibrací s technologií Smart Damper. Tato technologie umožňuje tiché frézování bez vibrací i v sestavách s dlouhou projekcí. Integrální konstrukce nástroje zkracuje vzdálenost od tlumícího mechanismu k řezné hraně, což vytváří vyšší tlumicí účinky na sestavu nástroje, minimalizuje chvění nebo vibrace pro lepší povrchovou úpravu a lepší rychlost úběru materiálu.

Sklíčidla pro stroje švýcarského typu
Letos firma rozšířila program o palcová sklíčidla standardního typu a nová sklíčidla typu F a R. Hydraulická sklíčidla standardního typu s upínáním na straně nástroje jsou k dispozici v palcových velikostech s rozsahem upínání průměru 1/8”, 3/16” a 1/4”.
U nově uvedeného sklíčidla typu F stačí obsluze jediný klíč pro snadnou výměnu řezného nástroje na nástrojovém stojanu díky snadno přístupnému designu zadního upínání. Toto upínání z opačné strany řezného nástroje zlepšuje celkovou snadnost použití. Typ F je k dispozici v rozsahu upínání průměrů 3–10 mm s přívodem chladicí kapaliny pomocí šroubu Rc(PT).
Druhé sklíčidlo typu R eliminuje interferenci v horní i dolní poloze nástrojového čepu díky unikátní konstrukci bloku a utahování v odsazené poloze na straně nástroje.
Hydraulická sklíčidla mají standardní trubkový závit pro připojení chladicí kapaliny a jsou k dispozici pro většinu strojů Citizen a Star s 22mm válcovou stopkou. Pro minimalizaci prostojů stroje a zajištění bezpečnosti obsluhy používají jednoduchý 6hranný klíč, který vyžaduje pouze dvě až tři otáčky pro upnutí i uvolnění. Utahování je dokončeno, když upínací šroub narazí na dno. Jakmile je hydraulické sklíčidlo vycentrováno, házení se nezmění, a to ani při opakované výměně řezného nástroje. Podle výrobce lze dosáhnout házivosti méně než tři mikrony při čtyřnásobku průměru.

Jan Přikryl
Foto: Big Kaiser

 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 323 článek mě zaujal 77
Zaujal Vás tento článek?
Ano