asseco Aimtec murr

Efektivnější vrtání otvorů v ocelích

Letos v březnu uvedla společnost Sandvik Coromant na trh vrták nové generace CoroDrill 860 s geometrií -PM pro lepší produktivitu obrábění v materiálech ISO P.

 

Novinka, která doplnila nabídku obráběcích nástrojů švédského výrobce, je monolitní karbidový vrták CoroDrill 860 nové generace, jenž zákazníkům nabízí vyšší produktivitu při vrtání oceli. Vrták je určen pro ocelové materiály s dlouhou a krátkou třískou, jako jsou nelegované oceli, nízkouhlíkové a nízkolegované oceli, vysoce legované oceli a ocelové odlitky. Díky vysoké účinnosti řezání kovů a vynikajícímu odvodu třísek v materiálech s dlouhou a krátkou třískou poskytuje efektivní obrábění při vysokých rychlostech penetrace.



Pokroková geometrie -PM umožňuje vysoce produktivní vrtání děr v ocelích ISO P a současně přispívá i k výrazně delší životnosti nástroje. CoroDrill 860 s geometrií -PM s vnitřním i vnějším kapalinovým chlazením využívá novou nástrojovou třídu se zdokonaleným mnohovrstvým PVD povlakem (nanášeným odpařením z pevné fáze). To přináší zvýšení odolnosti proti opotřebení, delší životnost nástroje a v důsledku toho zvýšení produktivity, a tudíž i snížení nákladů na obrobenou součást. Vrták by měl podle výrobce najít využití zejména v automobilovém průmyslu, všeobecném strojírenství a při výrobě forem a zápustek, či zařízení pro energetiku.

Vrták nové generace charakterizuje standardní rozsah průměrů 3–20 mm (aktuálně jsou k dispozici vrtáky v rozmezí průměrů 3 až 16 mm), hloubka vrtání 3–8 x průměr vrtáku, a dosažitelná tolerance otvoru H8–H9. V nabídce jsou rovněž vrtáky vyráběné na zakázku (Tailor Made) – tyto nástroje si mohou uživatelé přizpůsobit tak, aby odpovídaly jejich specifickým požadavkům na obrábění.



Jako hlavní výhody výrobce zdůrazňuje zvýšenou produktivitu, vynikající životnost, přesnost a spolehlivost. Vysokou odolnost zajišťuje houževnatý karbidový materiál, který v kombinaci s vyhrazenými mikrogeometriemi zlepšuje pevnost nástroje, spolehlivost a bezpečnost procesu. To snižuje opotřebení nástroje a zvyšuje jeho produktivitu. Vylepšené řezné hrany CoroDrill 860 zase pomáhají snižovat řezné síly a zlepšují kontrolu třísky, což vede k dokonalé kombinaci rychlosti průniku a přesnosti, tvar drážky optimalizuje tvar třísky, aby se zlepšil jejich tok a odvod.
Pro další prodloužení životnosti vrtáků CoroDrill 860-PM a k zajištění udržitelnější strategie obrábění nabízí firma program renovace nástrojů. Dospěje-li nástroj ke konci své životnosti, může být předán do recyklačního programu Sandvik, kde jej lze až 3x repasovat na původní specifikaci.

Jan Tax
Foto: Sandvik Coromant

 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 298 článek mě zaujal 73
Zaujal Vás tento článek?
Ano