asseco Aimtec murr

Nástrojové systémy pod značkou Boehlerit

Rakouská společnost Boehlerit patří mezi světové výrobce řezných materiálů z tvrdokovu pro nástroje na obrábění kovu, dřeva i plastů. Spolu s nejmodernějšími technologiemi vyvíjí vysoce kvalitní inovativní nástrojové systémy.

 

Speciálně pro obrábění těžce obrobitelných titanových materiálů firma vyvinula tvrdokovovou jakost s nízkým sklonem k plastické deformaci.

Soustružení s jakostmi BCS10T a BCS20T
Díky tvrdokovové jakosti je zaručena vysoká bezpečnost při obrábění materiálů jako je např. Ti-6Al-4V nebo Ti-Al-Sn. Proti oxidaci odolný povlak Plasma CVD TiBN garantuje společně se soustružnickou jakostí BCS10T delší životnost nástroje při vyšší (o 40 %) řezné rychlosti.
Pro všechny materiály poskytuje Boehlerit jakosti, které vytvářejí vysoké nároky na řezné nástroje. Zejména pro vysoce legované slitiny, jako je Hasteloy a Waspaloy, je vhodná soustružnická jakost BCS20T se zvláště jemnozrným substrátem a hliníkem obohaceným PVD povlakem. Tato kombinace nabízí při nižším sklonu k tvorbě nárůstku a vysoké tepelné odolnosti zvýšení životnosti o 30–50 %.
ISO druhy vyměnitelných břitových destiček v obou soustružnických jakostech, BCS10T pro obrábění titanu a BCS20T pro obrábění vysoce legovaných materiálů, jsou vybaveny novým utvařečem třísek MT (Medium Titan) pro střední a lehké hrubování.

3D frézovací program
Univerzálně použitelný 3D frézovací program byl vyvinut jako ideální doplněk k obrábění tvrdých a odolných materiálů.
Kulový kopírovací nástroj BALLtec je speciálně určen pro dokončování. Jeho dvě geometrie umožňují na jedné straně předběžné dokončování (N-geometrie s neutrálním úhlem čela) a na druhé jemné dokončování (F-geometrie s pozitivním úhlem čela). Zejména druhá varianta zajišťuje obrábění s nízkými vibracemi díky malým řezným silám a lehkému řezu.
Šroubovací nástroje lze také kombinovat s prodlužovacím systémem s tlumením vibrací VIDAT od společnosti Bilz. Nejlepších výsledků lze dosáhnout s použitím vhodného karbidového prodloužení. Držáky BALLtec jsou k dispozici v přesné ocelové verzi a vysoce přesné verzi s pájenou stopkou ze slinutého karbidu. Vynikající poměr mezi tvrdostí a houževnatostí nabízí nově vyvinutá ultrajemnozrná jakost BCH13M s extrémně hustým mikrokrystalickým a PVD povlakem, který je velmi odolný proti otěru, pro dokončování a polodokončování ocelových materiálů až do tvrdosti 62 HRC.
Jakost BCH13M splňuje nejvyšší požadavky na výkon a současně vysokou spolehlivost řezného procesu. To přináší také další geometrie s konvexní spirálovou řeznou hranou integrovanou do programu BALLtec s označením FHF2.
Z dalších možností programu Boehlerit je frézovací systém RHOMBICtec pro dokončovací práce. Disponuje rozsahem průměrů od 16 až do 25 mm, a to především pro 90stupňové, rovinné povrchové a konturové dokončování při výrobě forem a zápustek.
Velmi široký je také program ISO 00P pro hrubování, který nabízí velké množství kruhových vyměnitelných břitových destiček pro obrábění ocelí, litinových materiálů, kalených ocelí nebo nerezových materiálů.
Při navrhování všech tří nástrojových systémů kladli vývojáři nástrojů a slinutých karbidů z rakouského Kapfenbergu do popředí výkon a spolehlivost. A to od extrémně tvrdého řezného materiálu BCH03M s pouze 3% podílem kobaltu, který lze použít ve spojení s RHOMBICtec a BALLtec nástroji k dokončování nejtvrdších materiálů (až 66 HRC), až po poněkud houževnatější BCH23M. Jakost BCH03M je k dispozici také pro program ISO 00P. Rozsah řezných materiálů završují dvě jakosti pro výrobu forem a zápustek: BCH05M s CVD povlakem, která je vhodná ve spojení s ISO 00P a vysoce stabilní řeznou hranou pro rychloposuvové obrábění, a BCH10M nabízenou pro BALLtec, RHOMBItec a ISO 00P.

Řešení pro neobvyklé požadavky
Pro zapichování a upichování představuje Boehlerit komplexní nástrojový systém a řeší výjimečné výrobní požadavky v široké škále nástrojů i jakostí. Řady nástrojů pro axiální zapichování jsou konstruovány jako modulární systém, což umožňuje, aby mohly být jednotlivé držáky VBD velmi jednoduše měněny. Díky speciálním upínacím čepům je stabilita systému rovnocenná stabilitě monolitního nástroje, který poskytuje potřebnou flexibilitu při používání.
Kromě rozmanitosti nabízí upínací mechanizmus Boehlerit opakovanou upínací přesnost a vysokou stabilitu systému. V závislosti na konstrukci nástroje lze při šířkách zápichu 8–12 mm realizovat radiální hloubku zápichu do 500 mm a axiální hloubku do 100 mm. Zapichovací program rakouské značky pro těžké obrábění nabízí vysokou stabilitu, velké hloubky zapichování, přesné i funkční polohování, velký výběr řezných geometrií a jakostí, které jsou vhodné pro různé druhy materiálů.

Řešení pro opracování závitů
Aby se rakouský specialista na karbidy a nástroje stal dodavatelem obráběcích nástrojů v plném rozsahu, disponuje ve své nabídce i programem obrábění závitů, který se skládá ze čtyř inovativních řad: A, P, C a S.
Všechny čtyři řady na opracování závitů, které jsou vyrobeny z rychlořezné oceli vysoce odolné proti opotřebení, stanovuji, v kombinaci s interním know-how pro povlakování, nové standardy při obrábění různých obrobků a materiálů. Vývoj vyvážených geometrií s cílem dosáhnout špičkového výkonu ve velmi širokém spektru materiálů a aplikací vedl k účinným a vysoce produktivním řešením nástrojů, s velkým výběrem vhodných produktů.
Řady A, P a C programu obrábění závitů jsou určeny pro vnitřní závity a řada S zase pro vnější obrábění závitů. Velmi rozmanitá a ekonomicky efektivní řada A nabízí kromě standardních také řadu prodloužených a extra dlouhých nástrojů pro výrobu průchozích a slepých závitů (metrické, metrické xl, metrické lh, metrické jemné, BSP, UNC a UNF) s velikostí závitu od M2 do M30.
Vysoce výkonné strojní závitníky řady P (M2–M36), jakož i tvářecí závitníky řady C (M2–M20) nabízejí obráběcí výkon na nejvyšší úrovni. Jsou k dispozici bez přívodu chladicí kapaliny, nebo s přívodem chladicího média axiálně nebo radiálně. Závitovací očka řady S (pro velikosti vnějších závitů od M1 do M68) vhodně doplňují produktovou nabídku značky Boehlerit.

www.boehlerit.com
Foto: Boehlerit

 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 337 článek mě zaujal 72
Zaujal Vás tento článek?
Ano