asseco Aimtec murr

Nejmenší rohové frézy a nové typy destiček

Japonská značka Tungaloy, kterou na českém trhu zastupuje brněnská pobočka Tungaloy Czech, představila v rámci celosvětové kampaně ADDForce nové produkty a rozšíření stávajících řad.

 

Tento významný hráč na poli obráběcích nástrojů přichází neustále s novými typy, destičkami, geometriemi i tělesy pro vyšší produktivitu a procesní spolehlivost při zachování dlouhé životnosti nástrojů.

TungForce-Rec04 s průměrem 6 mm
Do stávající nástrojové řady TungForce-Rec přibyly nově nejmenší rohové frézy. Jedná se o vysoce produktivní řadu nástrojů s velkým počtem destiček na tělese, která nyní zahrnuje nově frézy již od průměru 6 mm. To z těchto nástrojů dělá nejmenší rohové frézy na trhu.
Rozhodujícím faktorem pro zachování kvality povrchu a bezpečnosti procesu během obrábění u nástrojů s malým průměrem je celková tuhost. Proto nové břitové destičky velikosti 04, které se vyznačují jedinečnou konstrukcí V-lůžka, umožňují zachovat velký průměr jádra nástroje a tuhou konstrukci lůžka břitové destičky. Tím docílil výrobce u tohoto nástroje vysokou tuhost a stabilitu na rozdíl od standardních nástrojů malých průměrů.
Malé rozměry břitových destiček umožňují, aby frézy TungForce-Rec04 měly větší počet zubů než běžné rohové frézy stejných průměrů. Díky rozměrům destiček se mohou frézy průměru 8 mm pochlubit již dvěma zuby a frézy průměru 10 mm třemi zuby. Díky stejné hodnotě posuvu na zub a většímu počtu zubů na tělese tak může novinka TungForce-Rec04 dosáhnout vyšších hodnot minutového posuvu, než je běžné u konkurence. Tím se uživatel dostane na výrazně kratší výrobní časy a vyšší produktivitu výroby.
Inovativní geometrie břitových destiček, které jsou určeny pro hloubku řezu až 4 mm, klade důraz na mimořádně vysokou pevnost a zachování ostrosti břitu. Zákazník má na výběr ze dvou materiálů destiček: AH3225 a AH120. Destičky materiálu AH3225 jsou první volbou pro ocelové a nerezové materiály, zatímco destičky AH120 jsou vhodné zejména pro litinu. Oba karbidové materiály opatřené PVD povlakem poskytují mimořádně vysokou procesní spolehlivost a produktivitu při zachování dlouhé životnosti nástroje.

ISO-EcoTurn – nové typy destiček
Nový sortiment rozšířil ekonomickou řadu soustružnických destiček ISO-EcoTurn o tělesa a další geometrie. Novinkou jsou destičky typu GNMG s vrcholovým úhlem 70° a FNMG s vrcholovým úhlem 45°.
U konvenčních soustružnických destiček CNMG nebo DNMG může být častým problémem při soustružení tvarů nebo soustružení čela pěchování třísek v prostoru mezi obrobkem a destičkou. Tento problém řeší nové geometrie destiček GNMG a FNMG.
Destičky typu GNMG a FNMG mají ve srovnání s tradičními břitovými destičkami CNMG a DNMG snížený úhel špičky na 70 a 45 stupňů. Zvětšená vůle na břitu tak umožňuje lepší tok třísek a omezuje problémy s jejich zpětným zařezáváním při čelním soustružení. Redukovaný úhel špičky dále přispívá také k nižší řezné síle, čímž se minimalizuje nepředvídatelné selhání nástroje a chvění při obrábění.  
Novinky v řadě ISO-EcoTurn jsou dostupné se dvěma utvařeči: TM pro střední obrábění a TSF pro dokončovací soustružení. Destičky jsou opatřeny karbidem s CVD povlakem nové generace pro soustružení oceli: T9215 a T9225, a dále AH8015, karbidem s odolným PVD povlakem pro obrábění exotických materiálů.
Břitové destičky GNMG a FNMG lze upnout na standardní soustružnický držák pro břitové destičky CNMG nebo DNMG. Přestože nové břitové destičky mají na obou koncích zmenšené úhly špičky, střední část těla destičky má identickou velikost a tvar jako CNMG nebo DNMG. Díky tomu není nutné investovat do nových nástrojových držáků.
Nejen pro tyto nové nástroje, ale i jiné z celkového portfolia, nabízí české zastoupení společnosti nezávazný test.

Michal Karkoš, Tungaloy
Foto: Tungaloy

 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 406 článek mě zaujal 96
Zaujal Vás tento článek?
Ano