asseco Aimtec murr

„Třicátníci“ si v nástrojích rozumějí

Kromě 30 let působení na českém trhu spojují firmu KNOMI z Bratříkova a české zastoupení izraelské společnosti ISCAR i mnohé další aspekty jejich dlouholeté partnerské spolupráce.

 

Výrobce hydraulických komponent z malé obce nedaleko Železného Brodu začínal původně jako nástupce přidružené výroby zemědělského družstva Svornost zaměřené na výrobu hydraulických rychlospojek pro Zetor. Dnes patří firma KNOMI mezi uznávané výrobce těchto i dalších dílů, jež dodává pro zákazníky v osmi evropských zemích s ročním obratem 100 mil. Kč a produkcí zhruba 4,5 mil. kusů.
David Nemec, který byl původně seřizovačem a technologem firmy KNOMI, nyní působí jako technický specialista společnosti ISCAR. Se svým někdejším zaměstnavatelem ho však pojí pevné přátelské vztahy, které se promítly i do vzájemné úspěšné spolupráce.
„Vyrábíme katalogové díly z nejrůznějších druhů materiálů, základem je automatová ocel, dále pak nerezové oceli, hliník nebo mosaz. Více jak polovina výroby je na zakázku, část z toho pro hydrauliku v širokém rozsahu od potravinářství přes autobusy a nákladní vozy až po zemědělské stroje,“ říká jednatel a jeden ze dvou současných vlastníků firmy Petr Vlach. Nejvýznamnější část výroby tvoří segment Bus and Trucks, který představuje téměř polovinu z celkové produkce.
Kromě hlavní výrobní jednotky v Bratříkově, kde je i expediční sklad, má firma ještě menší provoz v obci Koberovy, který je zaměřený na CNC ohýbání a tváření trubek, a zastoupení má i na Slovensku. V Bratříkově disponuje také vlastním výzkumným a vývojovým oddělením, kde navrhuje např. design hydraulických rychlospojek apod.
V roce 2016 firma získala certifikaci na ISO/TS 16949 pro automobilový průmysl, což jim usnadňuje přístup k zákazníkům, kteří už očekávají určité standardy kvality. Nyní je společnost recertifikována dle aktuální normy IATF 16949.   

Strojový park
Aktuálně firma disponuje čtyřmi desítkami strojů včetně nejmodernějších CNC zařízení a zaměstnává zhruba 70 strojařů. Více než polovinu (24) strojového parku reprezentují CNC řízené jednovřetenové stroje, které doplňuje pět 6vřetenových a osm vkládacích, 5osá fréza a výkonný vysokokapacitní soustružnický systém Multisprint. Kvalita výrobků se testuje pomocí opticko-kontaktního přístroje WERTH 3D Scope Check.
Klíčovým výrobním zařízením je soustružnický systém DMG Mori Multisprint pro přesnou velkokapacitní výrobu složitých dílců. „Jde o 6vřetenový, resp. 8vřetenový dlouhotočný automat se dvěma plnohodnotnými protivřeteny, který zvládá tyčový materiál o průměru až 36 mm. Je schopen vyrábět velmi precizní komplikované součástky, které běžné 6vřetenové automaty nezvládnou, pouze velmi dobře vybavené specializované jednovřetenové automaty, ale 2 až 3krát rychleji. Při velkosériové výrobě jde právě o čas,“ jak zdůrazňuje technik firmy ISCAR David Nemec.

Stabilita procesu
Společnost ISCAR firmě KNOMI pomáhá např. i při nasazování nových technologií. Obráběči firmy úzce komunikují s techniky ISCARu o různých řešeních a specialitách, které jim mohou šetřit obráběcí čas. Jak říkají: „Nejsme kusovkáři, kterým je to jedno, snažíme se ušetřit každou vteřinu.“ Při jejich výrobě nejde o série tisíců kusů, ale o desítky až stovky tisíc kusů, kde může i pár sekund znamenat třeba několik směn výroby.
Vždy jde především o nalezení rozumné rovnováhy mezi rychlou výrobou a nepřerušovaným procesem obrábění. Nejde o to vyrobit rychle a každou hodinu pak měnit obráběcí destičky na nástrojích. Ideální je vyměnit destičky jednou za den, aby byl proces stabilní.
„Právě stabilita procesu je extrémně důležitá, nemůžeme se slepě honit za každou sekundou a ohrožovat kvalitu výroby, hledáme vyvážený výrobní proces, aby vše vždy bylo co nejkvalitnější, nejrychlejší a hlavně co nejstabilnější,“ vysvětluje Petr Vlach.
U některých dílů je to práce na měsíce, kdy se podaří najít dvě tři sekundy k dobru, ale neohrozit při tom stabilitu procesu nebo ji dokonce i zlepšit. Jde o kontinuální práci a intenzivní testování v reálném provozu, při kterém jsou oba partnerské týmy. Jedna věc je, jestli nový nástroj zvládne požadované, a další, zda inovace bude mít i efekt ekonomický. V tomto ohledu je spolupráce s technikem Davidem Nemcem z firmy ISCAR pro nás velmi přínosná a odvádí zde špičkovou práci.
„Při testování se může stát, že jsme přesvědčeni o přínosu, ale časem zjistíme, že jsme proces obrábění sice zrychlili, ale na úkor jeho stability. To všechno jsou aspekty dlouhodobějšího charakteru,“ říká Petr Vlach.

O nástrojích
Podle Davida Nemce je důležité, že management firmy KNOMI firmě ISCAR a jejím technikům věří a vychází jim vstříc, což platí i opačně. Navíc jsou získané poznatky užitečné oběma stranám, jak KNOMI, tak i firmě ISCAR. Tento vztah je postaven na hluboké vzájemné důvěře a pomoci, bez toho by takováto spolupráce nefungovala.
„ISCAR se neustále snaží inovovat své nástroje a průběžně uvádí na trh velké množství novinek. S tím souvisí i další volby obráběcích nástrojů. Jakmile přijde nějaká novinka z naší mateřské společnosti a je k dispozici v našem evropském skladu, vždy se snažím je jako prvním nabídnout KNOMI, protože vím, že na jejich strojích je mohu předvést a tím posunout firmu opět dál. Všechny stroje jsem svého času programoval a na všech dělal nějakou technologii. Přesně jsem věděl, co si na kterém z nich mohu dovolit,“ říká David Nemec.
„ISCAR byl tímto nadstandardním technickým servisem donedávna výjimečný. Konkurence ale nespí a dnes vidíme, že zaujímá podobný přístup ke svým zákazníkům jako ISCAR,“ říká Petr Vlach a dodává: „Partnerství s ISCARem má specifický charakter, protože David Nemec stroje, které používáme, dokonale zná a  měl s jejich technologií zkušenosti, což mu dává značnou výhodu, pokud chce vyzkoušet nová řešení.“
Původně firma používala většinu nástrojů od firmy Walter, ale postupně se poměr měnil ve prospěch značky ISCAR, která dnes tvoří základ nástrojového vybavení KNOMI. A jak říká jednatel firmy: „Nechceme být 100% závislí jen na jednom dodavateli nástrojů, na některé speciální operace využíváme další dodavatele, ale v současnosti je ISCAR naším hlavním dodavatelem. Jejich nástroje jsou u nás v KNOMI zastoupeny z cca 80 % našeho nástrojového vybavení, a to díky jejich kvalitě a zejména v přidané hodnotě nadstandardního technického servisu, který je pro nás klíčový.“
S tím souhlasí i Martin Horváth z marketingového oddělení českého zastoupení ISCAR: „V tomto směru je konkurence zdravá a nás motivuje k dalšímu zlepšování, a to nejen v kvalitě a nabídce produktů, ale i v souvisejících službách, což při nabídce parametrově stále vyrovnanějších nástrojů různých značek hraje významnou roli. Mít produkty, byť představují špičku v oboru, samo o sobě dnes jednoduše nestačí, pokud k nim dodavatel nenabídne i služby, které umožňují jejich předností naplno využít. Kdykoliv se dostanu z kanceláře do nějaké firmy, jako jsme například dnes, a vidím jakou špičkovou a usilovnou práci naši obchodníci a technici odvádějí, jsem na ně pyšný a těší mě, že u této firmy pracuji.“

Důležité je vědět, co rozhoduje
Rozhodujícími parametry pro zakázku jsou podle Petra Vlacha nejen cena a kvalita, která je dnes brána jako standard, ale hlavně jistota spolehlivosti, že výrobky budou dodány včas.
Proto se výrobce v první řadě ptá, co mu nový nástroj přinese a jestli bude vyrábět lépe, rychleji nebo levněji. Dnes už nestačí jen říct, že to bude lepší, levnější nebo to zlepší proces, dodavatel nástrojů musí provést testy v reálném nasazení, což je časově náročné a zákazník (výrobce) ocení, když nemusí využívat své pracovníky pro tento účel. Je proto skvělé, pokud to může v rámci podpory zajistit dodavatel nástrojů u zákazníka přímo na jeho stroji, např. během seřizování, takže firmu to nezdrží a nepřijde ani o cenný čas při vlastní výrobě. Pro zákazníka to je určitý benefit.
Další věcí je i tradice a kontinuita dodavatele nástrojů. Například start-upová firma může přijít s fenomenální novinkou, ale nikdo nezaručí, že podpora dané firmy bude fungovat za nějaký čas, když bude její služby zákazník opravdu potřebovat.
„I to se nám už v minulosti stalo, proto se zaměřujeme hlavně na prověřenou kvalitu a servis značky ISCAR. Vyhovuje nám, že nabízí výborný poměr ceny a výkonu, a nadstandardní podporu. Jejich technici si dokáží stroj sami naprogramovat, nebo říci našim lidem, co je potřeba udělat a my máme k dispozici vyzkoušené a odladěné řešení, což nám hodně pomáhá,“ vysvětluje Petr Vlach.
Mezi hlavními důvody, které rozhodly o navázání intenzivní spolupráce s firmou ISCAR, byly nejen osobní vazby, ale i zkušenosti, které hrály významnou roli. A tato spolupráce nakonec vyústila do vysoce nadstandardní úrovně podpory, která je jednou ze silných zbraní, na níž si ISCAR velmi zakládá.
Rovněž jednatel Petr Vlach potvrzuje, že skutečně funguje. „Když je opravdu potřeba, je David Nemec schopen tu být do několika hodin od zavolání. Navíc není problém, aby pro KNOMI něco otestoval, nebo vyzkoušel alternativní řešení.“
„ISCAR neměl nikdy problém se domluvit na zapůjčení nástroje k vyzkoušení, a když nevyhovoval, mohli jsme jej jednoduše bezplatně vrátit. To vytvořilo základ skutečně dobré spolupráce. Navíc z ISCARu k nám jezdil pan Duda z přímého zastoupení značky, zatímco od konkurenčních firem to byl často jen prodejce nebo distributor, který by si nástroje a destičky musel nejdříve koupit na sebe, aby je mohl pak nám nabídnout k vyzkoušení. ISCAR nám v tomto ohledu nabídl maximální podporu,“ dodává Petr Vlach.
A i když se KNOMI nebrání testovat nástroje jiných výrobců, kteří nabízí výhodnější řešení, tak při srovnatelných podmínkách kvůli drobným rozdílům nemá smysl měnit osvědčené. „Pokud bychom natrefili na lepší řešení, samozřejmě bychom o důvodech férově informovali ISCAR předem, a jak je znám, určitě by přišli s nějakým dalším řešením, aby nás přesvědčili, že právě to jejich je lepší,“ usmívá se Petr Vlach.

Josef Vališka
Foto: KNOMI, archiv TMP

 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 416 článek mě zaujal 105
Zaujal Vás tento článek?
Ano