asseco Aimtec murr

Hřídelové spojky pro každou oblast použití

Strojírenství je mnohostranné, stejně jako jeho aplikace – každá vyžaduje bezchybnou konstrukci stroje pro konkrétní účel. Jednotlivé komponenty v závodě by pro něj měly být pečlivě a optimálně vybrány. Výjimku nepředstavují ani hřídelové spojky, jejichž kompletní nabídku najdete v portfoliu společnosti BIBUS s.r.o.

 

K nejdůležitějším parametrům patří velikost přenášeného točivého momentu. Kovové vlnovcové spojky jej obvykle přenášejí v rozsahu 0,05 až 10 000 Nm, ačkoli existují i větší velikosti. Elastomerové spojky pak většinou pracují s hodnotami od 2 do 25 000 Nm. Jako rozhodující parametr při výběru vhodné součástky by měly sloužit základní charakteristiky jednotlivých typů spojek.
Kovové vlnovcové spojky jsou torzně tuhé – způsob základního provedení a konstrukční materiály je činí odolnými vůči deformaci kroucením. Tyto spojky se hodí především pro vysoce dynamické servoosy v obráběcích strojích, dřevoobráběcích strojích, balicích strojích, automatizačních systémech, tiskařských strojích, strojích na zpracování plechu a obráběcích strojích na ozubení.
Elastomerové spojky jsou naproti tomu dvoudílné, tlumí vibrace a jsou elektricky izolující. Kompenzační prvek takové spojky tvoří elastomerová vložka, přičemž hlavní roli hraje její materiál a tvrdost plastového elementu. Vložky mohou optimalizovat úrovně vibrací a jsou k dispozici v různých hodnotách tvrdosti. Klasické elastomerové spojky, elastomerové spojky pro vysokorychlostní vřetena a elastomerové spojky vyrobené z vysoce pevnostního plastu s drážkou pro pero se užívají pro servopohony, obráběcí stroje, balicí stroje, automatizační systémy, tiskařské stroje, řídicí a polohovací techniku. Najdete je též v obecném strojírenství, čerpadlech, míchačkách a pohonech rolet.
Mechanické bezpečnostní spojky dokážou při přetížení rychle a spolehlivě odpojit hnací a hnaný hřídel. Významně tak přispívají ke zvýšení bezpečnosti procesu a zároveň nabízejí příjemně jednoduchou manipulaci. Klasické řady bezpečnostních spojek jsou vhodné pro krouticí momenty mezi 0,1 a 2800 Nm. Různé modely této řady doporučujeme – podle provedení – pro přímé nebo nepřímé pohony a lze je připojit pomocí upínacích nábojů, kuželových upínacích kroužků a jednoduchých drážek pro pero. Verze s přímým pohonem jsou k dispozici s torzně tuhými kovovými vlnovcovými spojkami a elastomerovými spojkami tlumícími vibrace.
V závislosti na požadavcích lze vybírat také z různých provozních režimů: s jednopolohovým automatickým opětovným zapojením, s vícepolohovým automatickým opětným zapojením, s funkcí úplného uvolnění nebo ve verzi s přidržováním nákladu. V souladu s neustále se měnícími požadavky trhu, například s potřebou nižší setrvačnosti, vyšších provozních rychlostí a efektivnějších procesů, nabízíme též lehké bezpečnostní spojky s pozoruhodně vysokou hustotou točivého momentu. Tuto verzi si můžete rovněž pořídit v různých provozních režimech i modifikacích pro použití v přímých či nepřímých pohonech.
Pokud si nejste jisti, který typ hřídelových spojek je pro vaši aplikaci nejvhodnější, neváhejte nás kontaktovat – profesionálně vyškolený personál rád poradí s vašimi technickými dotazy.

Hřídelové spojky

• kompenzují axiální, boční a úhlovou nesouosost hřídele
• účinně tlumí vibrace
• chrání nákladná a citlivá zařízení před přetížením

Ing. Radek Adam, manažer produktu
adam@bibus.cz, www.bibus.cz
Foto: BIBUS

 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 457 článek mě zaujal 113
Zaujal Vás tento článek?
Ano