asseco Aimtec murr

Mechathon počtvrté – a stále lepší

32 studentů, 8 týmů a 25 hodin práce – to by mohla být ve zkratce charakteristika popisující robotickou soutěž Mechathon. Akce pořádaná českou pobočkou společnosti Bosch je však přirozeně mnohem barvitější.

 

Letošní, v pořadí již čtvrtý ročník soutěže Mechathon se letos konal poprvé přímo v českobudějovickém závodě společnosti Bosch, v tamním R&D centru, které převzalo štafetu po pražské centrále. Robotické soutěže se zúčastnily více než tři desítky studentů technicky zaměřených vysokých škol. Celkem osm čtyřčlenných týmů pracovalo nepřetržitě 25 hodin na zadaném úkolu, kterým bylo sestavit a naprogramovat autonomního robota, aby byl schopen detekovat příslušný objekt, naložit ho a odvést do cíle. Na zpracování úkolu bylo přesně 25 hodin čistého času a většina z týmů se mu věnovala nonstop celou noc. Studenti dostali výjimečnou příležitost poznat nové technologie, využít své znalosti, nápaditost a vytvořit vlastní řešení ve spolupráci s ostatními členy týmu.
Kromě stavebnice Lego Mindstorm měli k dispozici také 3D tiskovou laboratoř, kterou mohli využít pro výrobu některých konstrukčních částí robota. Řada soutěžních toho využila, aby doplnila standardní části stavebnice díly své vlastní konstrukce.
Po celý víkend byli studentům k „ruce“ i odborní mentoři, kteří působí v různých divizích společnosti Bosch. V rámci letošního ročníku každý z mentorů působil zároveň jako kouč jednoho z týmů, nicméně své zkušenosti, znalosti a cenné rady předávali napříč týmy. Jak uvedl nestor mentorské skupiny Jiří Masopust, někteří jsou konstruktéři, jiní zase specialisty přes řešení mechanických záležitostí, nebo programátoři, takže soutěžící měli k dispozici odborníky prakticky ze všech oblastí, které pro zvládnutí soutěžního zadání potřebovali.  

Inspirováno praxí
Mechathon je koncipován vždy jako řešení simulovaného úkolu založeného na příkladu z reálné praxe závodu Bosch. V předcházejícím ročníku to byl např. logistický problém, inspirací pro letošní zadání byla platforma DENOX, která je pracovní náplní českobudějovické firmy, nebo-li snižování oxidů dusíku NOx. Robot představoval řídící jednotku ve vozidle a úkolem bylo vyhodnotit množství NOx ve spalinách symbolizovaných různými barvami na terčíku. Na základě toho musel následně aktivovat příslušnou operaci, tzn. dodat stejně barevnou kostku představující relevantní informaci o množství emisí do dávkovacího modulu – do cílového bodu.
Úkolem robota po startu bylo pomocí sledování vodicích čar dojet k terčíku s barevnými poli, detekovat náhodně zadanou barvu pomocí senzoru, vybrat barevně odpovídající kostku, pro kterou dojede, zdvihne ji, přepraví a umístí přesně do určené pozice. Úloha vypadá jednoduše, ale ve skutečnosti má řadu úskalí, např. limitovaný počet dílů ve stavebnici. Obsahuje pouze jediný barevný senzor a jeden motor. Přitom robot potřebuje detekovat senzorem nejen vodicí čáru, ale i barevný terčík, rovněž motor, který mohou použít ke zvedání senzoru, aby rozeznal terčík s příslušnou barvou, je nutno zároveň použít k nabrání kostky. Úspěšné řešení už vyžadovalo technickou invenci.
Soutěž má více kritérií. Rozhodujícím faktorem není jen čas, za který robot zdolá stanovenou trasu, výsledek mohou ovlivnit i trestné body, např. za opakovaný start, neumístění kostky na správný cíl, nepřesné sledování vodicí čáry, design a konstrukce robota, ale také prezentace vytvořeného díla apod.
„Studentům chceme přiblížit reálné procesy ve firmách, včetně toho, že i sebelepší nápad a vynikající produkt má jen malé šance na realizaci, pokud jej jeho tvůrci nedokážou patřičně „prodat“, tzn. představit prostřednictvím kvalitní prezentace,“ říká Jiří Masopust.
Vzhledem k tomu, že Jiří Masopust patří mezi ostřílené veterány předchozích ročníků, naskýtá se logicky otázka, zda pozoruje v jejich dosavadním průběhu i jejich vývoj.
„Nadšení účastníků se nemění, hodně se zlepšuje práce se stavebnicí Lego Mindstorms, protože školy ji využívají jako výukovou pomůcku. Soutěžící už také úspěšně programují své roboty v pokročilejších programovacích jazycích, obvykle Python, místo grafického blokového programu, který je dodáván se stavebnicí. Podobně lze sledovat i zvyšující se úroveň soutěže. Je znát, že týmy spolu rok od roku více spolupracují, což je dobře, protože takto to funguje i v reálném světě,“ konstatuje Jiří Masopust.
O Mechathon je podle organizátorů poměrně značný zájem, protože jde o „akční“ záležitost. Soutěžící přijedou na víkend, seznámí se s novými lidmi, mohou si vyzkoušet nové věci, a stresová zátěž v podobě omezeného časového limitu na splnění úkolu, jehož zadání na rozdíl od obvyklých robosoutěží dopředu neznají, může být stejně napínavý zážitek jako adrenalinové sporty. Začíná se v sobotu ráno, v neděli probíhají 10minutové prezentace týmů a následně soutěžní jízdy vytvořených robotů, na který mají čtvrthodinové limity.

Vítězové jsou tři, ale vyhrávají všichni
Soutěžní zadání splnilo 7 z 8 týmů. Při vyhlašování vítězů, kdy ve finále vybere porota trojici nejlepších, obsadil 3. místo tým Morseovka studentů ČVUT, který porotu překvapil komplexností konstrukčního řešení robota, kdy barvu z terčíku, odpovídající barvě kostky, kterou má naložit a dopravit do cíle, určil pomocí Morseovy abecedy. Na druhé vítězné pozici se umístil tým Mechafox sdružující studenty různých oborů z ČVUT a celkové vítězství si za první místo odnesl tým Goran z ČVUT. Jako jediní použili podle Jiřího Masopusta původní blokový kód, který je součástí robotické stavebnice.
Na setkání s účastníky si našel čas i reprezentant Bosch Group v ČR Milan Šlachta, který se přijel podívat na finále soutěžního klání.
„Soutěž přináší studentům jedinečnou příležitost propojit studovaný obor s praxí. Protože práce v týmu, pod časovým tlakem a s omezenými prostředky je to, s čím se v budoucnu jistě setkají. Jsme moc rádi, že se nám podařilo zorganizovat již čtvrtý ročník, na kterém opět vládla skvělá atmosféra. Věříme, že Mechathon je pro studenty skvělým zážitkem i zkušeností,“ shrnuje Milan Šlachta s tím, že firma hodlá v této tradici, byť možná v lehce pozměněné podobě, nadále pokračovat.
Za uplynulé čtyři ročníky se soutěžního klání zúčastnilo už 152 studentů, nechybí ani zastoupení dívek, kdy v každém týmu je vždy alespoň jedna.

Josef Vališka
Foto: Archiv TMP, Bosch

 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 394 článek mě zaujal 103
Zaujal Vás tento článek?
Ano