asseco Aimtec murr

Platforma KINGSTAR vstupuje na český trh

Otevřená softwarová platforma KINGSTAR americké firmy IntervalZero, která vstupuje na český trh, je určena pro vytváření ovladačů modulárních strojů a umožňuje volit hardware různých výrobců.

 

Platforma představuje technologický průlom ve vytváření flexibilních řídicích jednotek strojů. Umožňuje jednoduše vytvářet ovladače modulárních strojů ve standardním počítači, např. IPC s MS Windows a s doplňkem RTX64 pro práci v reálném čase. Díky otevřenosti a standardizaci tak nejsou vývojáři odkázáni na konkrétní značky HW komponent a mohou vybírat z široké škály standardizovaných alternativ.
S rostoucí poptávkou po zakázkových výrobcích rostou i požadavky na variabilitu výroby. Stroje musejí být navrženy s ohledem na potřebu flexibility dosažené modularitou, řídicí jednotky by měly být schopny podporovat různé verze strojů. Ovladač musí umožnit přidávat nebo odebírat moduly či volit různé stupně výbavy hardwaru stroje, jehož struktura musí být navržena pro snadnou integraci do tovární sítě s možností zadávat stroji úkoly.

Potřeba modularity
Zásuvné jednotky pro načtení, převrácení nebo označení výrobku lze nyní přímo ovládat hlavním strojem jako podřízenou jednotku, volitelné funkce (provádění testů apod.) vyžadují další specifický hardware. Stroje jsou proto sestaveny jako skupina nezávislých stanic, kdy každá plní specifický úkol a jsou ovládány řídicí jednotkou. Řada výrobců má různé verze hardwaru svého stroje, používající různé HW moduly pro pohony a akční členy, ale téměř identickou logiku ovládání. Jeden typ řadiče tak musí být schopen podporovat různé verze hardwaru. Dnešní stroje mají často volitelné SW komponenty, jako jsou editory úkolů, analytika pro optimalizaci rychlosti výroby a předvídání potřeb údržby. Stroje je také potřeba integrovat s továrními SCADA a MES systémy, přičemž komunikaci určuje zákazník, takže k dispozici musí být vyměnitelné rozhraní pro kompatibilitu s jeho stroji i výrobními závody. Stroj také potřebuje podporovat různé způsoby zadávání úkolů. Každé odvětví i továrna může mít své vlastní nástroje a formáty zadávání úkolů, takže rovněž „interpreter“ úloh musí být vyměnitelný modul, aby stroj byl použitelný v různých prostředích.
Technické požadavky pro zajištění modularity
Platformu KINGSTAR tvoří pět komponent, pracujících v reálném čase:
Fieldbus (EtherCAT Master), Motion (ovládání pohybu), PLC (softwarové PLC), Vision (řešení pro strojové vidění) a platforma pro podporu IoT.

KINGSTAR Fieldbus – Síťová sběrnice EtherCAT s automatickou konfigurací umožňuje spouštět stejné aplikace s různými HW konfiguracemi a poskytuje přístup k proměnným, jako by byly lokální.

KINGSTAR Motion – Pro řízení pohybů point to point, synchronizované a skupinové řízení, míchání a kinematiku, dle specifikací PLCopen Motion Control. Aplikace mohou používat až 20 os s dobou cyklu 125 µs, nebo 60 os s dobou cyklu 500 µs. Modifikace profilu pohybu je možné provádět i za běhu. Hlavní osa může mít více podřízených a sama může být virtuální osou nebo dokonce podřízenou jiné osy.

KINGSTAR PLC – Plnohodnotné softwarové PLC LogicLab, založené na RTOS-RTX64, odpovídá standardu IEC 61131 a má stejné vývojové prostředí i programovací jazyk jako hardwarové PLC. Doplňkové komponenty mohou být vytvářeny v C++, přístup k nim je z programu v soft PLC.

KINGSTAR Vision – Slouží pro strojové vidění s GigE Vision pro řízení pohybu odvozené od vidění pomocí OpenCV. Obsahuje komplexní sbírku nástrojů pro analýzu obrazu a vývoj aplikací strojového vidění.

KINGSTAR IoT – Přidává do řízení stroje funkce, které podporují IoT.



Ladislav Reisner
Foto: IntervalZero

Pozvánka na konferenci
K uvedení KINGSTAR na český trh pořádá distributor dataPartner odbornou konferenci s názvem: Budoucnost v řízení modulárních strojů – otevřená softwarová platforma s využitím IIoT a úsporou nákladů až 50 %.
Konference se uskuteční 14. června v přednáškovém sále Národního technického muzea v Praze.

Více na www.datapartner.cz/seminare.html.

 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 352 článek mě zaujal 89
Zaujal Vás tento článek?
Ano