asseco Aimtec murr

Elektrická formule dospěla do třetí generace

Mezinárodní automobilová federace (FIA) a Formule E představí v Monaku 28. dubna nový plně elektrický vůz e-formule Gen3. Fanoušci tak budou moci sledovat odhalení prostřednictvím jejich přidružených digitálních kanálů.

 
FIA poprvé uvedla podrobnosti o Gen3 na konci loňského roku a odhalila, že bude obsahovat motor o výkonu 350 kW s maximální rychlostí 320 km/h. Bude to i první vůz Formule E s předním i zadním pohonem. Nový přední pohon přidává 250 kW k 350 kW vzadu, a s celkovým výkonem 600 kW tak bude Gen3 nabízet více než dvojnásobnou schopnost regenerace než současné vozidlo Gen2. FIA také slíbila, že Gen3 bude dosud nejudržitelnějším vozem s nulovou uhlíkovou stopou díky recyklovatelným dílům z uhlíkových vláken a dalším konstrukčním aspektům. Týmy Formule E začnou vůz používat na začátku sezóny 2022–2023, přičemž testování má začít letos na jaře.
Elektrická Formule E začala v roce 2014 a v roce 2018 se u monopostů zbavila tradičního zadního křídla. Místo toho byla uplatněna konstrukce s děleným křídlem a s aerodynamickými kryty předních kol. Kombinace těchto prvků dává Formuli E jiný design, než mají tradiční vozy F1.
 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 460 článek mě zaujal 111
Zaujal Vás tento článek?
Ano