asseco Aimtec murr

Budeme si tisknout díly pro tělo?

Cílem výzkumu ESA je vyvinout techniky tzv. biotisku umožňující poskytnout astronautům na misi pohotový přístup k „náhradním dílům“ potřebným pro kostní nebo kožní štěpy.

 
Vzorek umělé kosti, který je součástí výběru položek na 99 estec-objectsESA, souboru artefaktů, jež pomáhají vyprávět příběh o více než půlstoletí činnosti v technickém srdci ESA, je raným krokem k tomu, aby se 3D biotisk stal praktickým nástrojem pro urgentní medicínu ve vesmíru.
3D biotisk může být brzy praktický na Zemi a mohl by pomoci posádkám kosmických lodí či základen v náročných podmínkách vesmírných misí. Astronauti v nulové nebo nízké gravitaci ztrácejí hustotu kostí, takže zlomeniny mohou být na oběžné dráze nebo na Marsu pravděpodobnější. Nebo léčba popálenin často zahrnuje štěp kůže odebraný z těla pacienta – to, co je na Zemi obvykle bez problémů zvládnutelné, je však ve vesmíru riskantnější, protože sekundární poškození se nemusí snadno hojit. Kůži nebo kost lze „biotisknout“ pomocí 3D tisku s využitím „bio-inkoustu“ – lidské krevní plazmy bohaté na živiny, materiálu, který je dostupný od samotných astronautů.
Foto: ESA-Remedia
 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 521 článek mě zaujal 110
Zaujal Vás tento článek?
Ano