asseco Aimtec murr

Balónem (téměř) do vesmíru

Space Perspective navrhuje balóny jako alternativní možnost tzv. vesmírné turistiky Jedná se o šetrnější a dlouhodobější výlety obřím balónem, které nevyžadují trénink.

 

Projekt obřího balónu Neptun, který za dvě hodiny vynese pasažéry do 100 000 stop (ca přes 30 km) vzdálené stratosféry (nikoli vesmíru) a pak podobně dlouhý sestup. Ačkoli firma projekt charakterizuje jako kosmickou loď, podle vizualizací a informací na jejím webu jde spíše o luxusní stratosérický salonek. Pohodlná, sklopná sedadla lze nakonfigurovat do různých sestav, nechybí jídlo, bar, neodmyslitelná WiFi a možnost číst informace na interaktivních obrazovkách nebo pozorovat Zemi dalekohledem. Konstruktéři nezapomněli ani na tradiční nezbytnosti pro pasažéry zvyklé na civilizační výdobytky, jako je „luxusní“ toaleta s okny nabízející 360stupňový výhled.
Tento výlet téměř na hranice kosmu ovšem není pro každého. Výjimečnému zážitku odpovídá i výjimečná cena, kterou organizátoři vyčíslili na kulantních 125 tis. USD – tedy i s vratnou tisícidolarovou zálohou – což je i tak levnější než (mnohem kratší) výlety Virgin Galactic, za které si počítá 450 tis. USD.
Podle Space Perspective se první placené lety neočekávají dříve než koncem roku 2024, prvních 600 palubních vstupenek je už rozprodáno a rezervace jsou nyní až na rok 2025.

 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 499 článek mě zaujal 110
Zaujal Vás tento článek?
Ano