asseco Aimtec murr

Výrobci hledají inspiraci u ptáků

Airbus testuje ve svém aerodynamickém tunelu Filton poblíž Bristolu aktivní ovládání křídel inspirované ptáky. Nízkorychlostní větrný tunel poskytuje hodnotný způsob měření výkonu a schopností letadla.

 

Technologie, které inženýři zkoumali v aerodynamickém tunelu, budou integrovány do letových testů projektu eXtra Performance Wing, který je zaměřen na napodobování chování ptačích křídel za letu. Ptáci přizpůsobují za letu svůj tvar, aby optimalizovali aerodynamiku, což může vést k efektivnějšímu letadlu s nižší uhlíkovou stopou. Projekt je pokračováním předchozího výzkumu s názvem AlbatrossOne, který v roce 2019 zkoušel zmenšený model letadla s mávajícími konci křídel inspirovaný albatrosem. Křídla obsahovala poloaeroelastické závěsy reagující na turbulence a poryvy větru, aby se snížilo zatížení draku letadla, čímž se snížila potřeba výztužných konstrukcí. Výsledkem byla značná úspora hmotnosti.
Demonstrátor eXtra Performance Wing, zprovozněný loni, využívá zmenšený model business-jetu Cessna Citation VII s lehkou konstrukcí a dlouhým rozpětím, který může být vybaven senzory poryvů, vyskakovacími spoilery a multifunkčními zadními hranami. Platforma bude použita k testování a vývoji technologií pro zlepšení aerodynamiky budoucích letadel.

Foto: Airbus

 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 526 článek mě zaujal 118
Zaujal Vás tento článek?
Ano