asseco murr

Technologie pro průmysl v éře výzev a změn

Už koncem měsíce začne na hannoverském výstavišti největší evropský průmyslový veletrh Hannover Messe, který letos proběhne od 30. května do 2. června 2022.

 

Letošní ročník, jak konstatují organizátoři, bude kromě tradičních tematických okruhů hlavně ve znamení hledání rovnováhy mezi bezpečností dodávek energie a změnou klimatu. Měl by se stát mj. platformou, kde průmysloví výrobci i výzkumné organizace představí technologické řešení problémů, jimž musí čelit dnešní svět v mezinárodní hospodářské a energetické politice – rostoucí ceny energií, narušené dodavatelské řetězce a zásadní dopad na globální průmyslovou výrobu.

Digitální transformace
Ústřední motto letošního ročníku – Transformace průmyslu – spojuje oblasti Automation, Motion & Drives, Digital Ecosystems, Energy Solutions, Logistics, Engineered Parts & Solutions, Global Business & Markets a Future Hub. Mezi hlavní témata patří: digitální platformy, Průmysl 4.0, bezpečnost IT, CO2 neutrální výroba, umělá inteligence, lehké konstrukce a Logistika 4.0.
Partnerskou zemí veletrhu je letos Portugalsko, z kterého se na Hannover Messe již zaregistrovalo přes 120 tamních firem. Prezentovat budou své produkty a řešení pro digitální a energetickou transformaci, a také spolehlivé dodavatelské řetězce, zejména projekty založené na čisté a obnovitelné energii. Kromě nich se samozřejmě představí přední průmysloví výrobci a dodavatelé inovativních řešení z celého světa.
Celkem tak bude v Hannoveru prezentovat nejmodernější technologie pro továrny a energetické systémy budoucnosti na 2500 firem. Pod ústředním tématem transformace průmyslu ukážou, jak mohou připojená výrobní zařízení fungovat efektivněji a šetřit zdroje a také jak udržitelným způsobem vyrábět a přenášet energii a využití digitalizace, automatizace a umělé inteligence k adaptaci průmyslové výroby na podmínky nové doby. Nejen že výroba prakticky veškerého zboží může být více šetrná ke zdrojům a energeticky úsporná pomocí nejmodernějších strojů a zařízení, ale i řešení z oblasti strojírenství, elektrotechniky, softwaru a IT průmyslu mohou výrazně zlepšit řídicí procesy složitých systémů, a tím podpořit inovace a snížit emise.
Mezi hlavními vystavovateli na letošním ročníku mohou návštěvníci spatřit např. značky BOSCH, Siemens, Microsoft, Schneider Electric nebo Schaeffler. K nim se připojily četné středně velké průmyslové firmy, jako Beckhoff, Festo, Harting, Wago aj., a výzkumné ústavy Fraunhofer a Karlsruhe Institute for Technology (KIT). Představí se také zhruba stovka start-upů, které považují Hannover Messe za ideální platformu pro networking s průmyslem.
Ani letos nebudou chybět české společnosti, které budou na tomto aktuálním ročníku zastoupeny více než dvěma desítkami vystavovatelů, včetně státní agentury CzechInvest a České agentury na podporu obchodu CzechTrade, které budou prezentovat investiční příležitosti v ČR a možnosti pro firmy, které u nás hledají obchodní partnery a podporu firem, jež chtějí nabídnout své možnosti v zahraničí.
Kromě exponátů prezentovaných u jednotlivých vystavovatelů je připraven i rozsáhlý doprovodný program, který doplňují speciální tematicky zaměřené konference a fóra. S celkem více než 600 přednáškami a panelovými diskusemi je veletrh Hannover Messe unikátní znalostní platformou, kde podniky představí na různých pódiích strategie i řešení, kterými reagují na výzvy nové doby, kterých přinesl zejména vývoj posledních let celou řadu. Konferenční program pokrývá témata jako automatizace, cloud a infrastruktura, analytika a správa dat, digitální platformy, robotika, IT bezpečnost, AI, obnovitelné energie, energetická účinnost a CO2 neutrální výroba, oběhové hospodářství a další.

Zaostřeno na vodík
K stěžejním faktorům snižování emisí patří zelené obnovitelné energie a vodík. Řada firem nabízí již konkrétní řešení, jako např. BOSCH, který ve svém závodě vytvořil vodíkový cyklus produkující zelený vodík pro průmyslové procesy. Siemens vyvinul software, který zachycuje údaje o emisích v celém dodavatelském řetězci, aby určil skutečnou uhlíkovou stopu produktu.
Význam, jaký Německo přikládá rozvoji vodíkových technologií, dokumentuje i to, že Deutsche Messe a Německá asociace vodíkových a palivových článků (DWV) společně vyhlásili nové ocenění H2Eco Award za inovativní projekty, které inspirují průmysl. Ocenění je zaměřené na společnosti, které příkladně využívají průmyslovou výrobu vodíku a jejichž projekty významně posilují ekonomiku trhu s vodíkem.
Také veletrh HUp (Hydrogen Up) se zaměří na udržitelnost, ochranu klimatu a zelený vodík. První den veletrhu budou odborníci na energetiku ze společností BOSCH, Siemens a Nea Green diskutovat o významu zeleného vodíku, jako strategického stavebního kamene pro diverzifikaci energetiky. Vodík je i jedním z ústředních témat konference o lehkých konstrukcích Lightweighting Summit, která bude zkoumat souhru mezi lehkou konstrukcí a vodíkem, dvěma technologiemi, které podporují účinnost zdrojů i energie a umožňují ochranu klimatu a odolnost. Jednat se bude mj. o využití vodíku v oblastech, jako je udržitelná mobilita, výroba oceli, výroba klimaticky neutrálních lehkých materiálů apod.

Petr Kostolník
Foto: Archiv TMP, Deutsche Messe

 
Publikováno: 4. 6. 2022 | Počet zobrazení: 352 článek mě zaujal 82
Zaujal Vás tento článek?
Ano