asseco murr

ERP pro výrobce laboratorní techniky

Ryze česká společnost Lavat, se sídlem v Chotuticích, vyrábí a dodává přesné strojírenské součásti, vakuové zařízení a komponenty a také výrobky z oboru laboratorní techniky.

 

Pokud si to zákazník přeje, umí Lavat nabídnout i přesnou nástrojařskou práci speciálních dílů a malosériovou nebo kusovou výrobu. A aby toho nebylo málo, intenzivně se věnuje vlastnímu výzkumu a vývoji, na který vynakládá více než 15 procent z celkového obratu. Firma s tolika aktivitami se samozřejmě neobejde bez sofistikovaného ERP systému. Managementu i pracovníkům Lavatu v jejich práci proto pomáhá systém Helios iNuvio z produkce Asseco Solutions.

Počátky průmyslové výroby v areálu dnešní továrny sahají až do roku 1896. Rozvoj současného výrobního programu však nastal o více než půl století později, v roce 1964. Tehdy začala v brněnském národním podniku Tesla výroba elektronových mikroskopů. Ve stejném období zde byla zahájena také výroba zdrojů vakua pro rastrovací i pro prosvětlovací elektronové mikroskopy. Začala éra produkce rotačních olejových vývěv, difuzních vývěv, oddělovacích a zavzdušňovacích ventilů a dalších komponentů pro výrobu elektronových mikroskopů. V roce 1992 byl chotutický závod transformován na akciovou společnost Lavat a následně privatizován.

„V roce 1996 jsme začali intenzivně rozvíjet spolupráci s lídrem světového trhu v oblasti elektronových mikroskopů, společností FEI Electron Optics,“ říká ing. David Klovrza, CFO společnosti Lavat. „V průběhu rozvíjející se spolupráce jsme se stali důležitým partnerem této společnosti. V současné době vyrábíme ucelený sortiment vakuových zařízení a komponentů, a kromě dodávek na český trh exportujeme své výrobky do 35 zemí celého světa,“ dodává.

Vyjít zákazníkům vstříc

Společnost Lavat disponuje týmem zkušených odborníků, zajišťujících neustálé inovace a rozvoj vlastního výrobního programu s kvalitním technologickým a přístrojovým vybavením. Od roku 2009 je firma certifikována ve shodě s požadavky ČSN EN ISO 9001. V roce 2013 zde byl certifikován integrovaný systém řízení IMS skládající se z ČSN EN ISO 9001, ČSN EN ISO 14001, ISO 45001 a ISO 27001.

„V současné době se nám daří zajišťovat neustálé zvyšování prodejnosti našich výrobků, což však pochopitelně vyvolává stále větší potřebu investic. A to nejen do strojů a technologií, ale i do kvalifikace spolupracovníků. Většinu investic se snažíme hradit z vlastních zdrojů a je tedy třeba se soustředit na jejich získávání,“ konstatuje David Klovrza.
Ve firmě s ročním obratem přes 100 milionů korun dnes pracuje 85 zaměstnanců. K zákazníkům patří přední světoví dodavatelé laboratorní a vakuové techniky společně s výzkumnými ústavy.
Vlastními silami
„V systému Helios, pracujeme od října 2020. Snažíme se v něm řídit všechny firemní procesy,“ říká David Klovrza a dodává: „Má každodenní práce s ním zahrnuje zejména kontrolu došlých objednávek, kontrolu faktur, úhrad, banky, sklady atd. Nyní se snažíme připojit ke stávajícímu systému Power BI na SQL Heliosu.“

Implementace systému ve společnosti Lavat byla zahájena počátkem roku 2020 a trvala do října téhož roku.

„S kolegou Tomášem Chaloupkou, CTO firmy, jsme společně s lidmi z Asseco Solutions implementovali postupně všechny moduly od skladů, výroby až po obchod a další,“ vzpomíná David Klovrza a dodává: „Skutečnost, že jsme systém implementovali „sami“ pod dohledem pracovníků jeho tvůrce, považujeme za velké plus. Velmi důkladně jsme v rámci implementace probrali všechny podrobnosti našich firemních procesů. Díky tomu, že jsme u veškerého nastavení byli, dokážeme si nyní vše bez problémů nastavit. Chápeme logiku systému a nadále si systém upravujeme k našemu obrazu.“



Řídit všechny procesy

Podle slov Davida Klovrzy bylo velmi náročné přehrání dat ze starého ERP systému vzhledem k množství záznamů, které původní systém obsahoval. K tomu je totiž třeba mít elementární znalosti SQL. Nicméně vše se podařilo a lidé z Lavatu mohou nyní svůj ERP využívat bez nejmenších problémů.

Na otázku, v čem spatřuje největší přínosy informačního systému Helios iNuvio z pohledu procesů ve firmě, odpovídá David Klovrza: „Velmi oceňujeme zejména jeho přehlednost a možnost rychlého nalezení všech informací. Důležitá je také možnost systém upravovat – nastavení, sestavy, uživatelské zobrazení, práva anebo umožnění připojit soubor k jakémukoliv záznamu, např. došlé objednávky. Za zmínku bezesporu stojí i funkce, jako jsou Komentáře k záznamu a také perfektní provázanost dokladů – strom. Velmi nám vyhovuje také způsob, jakým Helios řeší schvalování dokladů, např. faktur, Workflow.“

Kateřina Trčalová
Foto: Lavat

 
Publikováno: 4. 6. 2022 | Počet zobrazení: 349 článek mě zaujal 80
Zaujal Vás tento článek?
Ano