asseco murr

Výhody integrace ERP s technologií IoT

Moderní ERP systémy propojují všechny podnikové aplikace do konsolidované platformy, čímž zlepšují viditelnost dat, kontrolu i rozhodování. Integrace s internetem věcí může být velmi přínosná.

 

Řešení internetu věcí (IoT) umožňuje sdílení dat v reálném čase ze všech druhů externích strojů a zařízení zpět do interních ERP systémů. Firmy se tak již nemusejí potýkat s propojováním svých interních podnikových aplikací a procesů s externími daty. Sběr dat z těchto zařízení probíhá v reálném čase a je vysoce přesný, což zvyšuje šance na získání užitečných informací. Jaké výhody integrace přináší?

Informace pro lepší rozhodování
Množství dat dostupných podnikům rychle roste a mnoho firem není připraveno na zpracování takto velkých objemů dat. Díky integraci svého ERP s IoT mohou zlepšit kvalitu i dostupnost dat a zajistit, aby se jakékoli změny okamžitě projevily v systému ERP. Příslušní pracovníci tak budou ihned informováni, což jim umožní okamžitě reagovat.
Nepřetržitý tok dat ze senzorů umožňuje podnikům okamžitě získat důležité poznatky a provádět analýzy v reálném čase. To jim pomáhá získat užitečné informace pro rychlé rozhodování. Nabízí se i možnost propojení ERP s AI a strojovým učením.

Zlepšená správa majetku
IoT může v reálném čase monitorovat a vyhodnocovat stav vysoce hodnotných aktiv, materiálů nebo zařízení v dodavatelském řetězci. Tyto informace pak systém automaticky dodává do ERP, takže všechny strany zapojené do dodavatelského řetězce mohou jednat na jejich základě. Mohou také upozorňovat zasíláním zpráv, když aktiva vyžadují pozornost (opravy/poruchy) nebo když jsou vystavena riziku poškození.

Lepší provozní efektivita
Propojením technologií lze dosáhnout větší provozní efektivitu, protože mnoho manuálních úkolů je automatizováno. Nebude tak např. potřeba žádného lidského úsilí k naskenování čárového kódu a ručnímu zadávání dat do ERP. S IoT lze všechny činnosti, jako je doplňování i aktualizace zásob či zmeškané dodávky, sledovat a automaticky aktualizovat v ERP v reálném čase.

Zlepšená predikce
Předvídání nákupů zákazníků a používání produktů je složitý proces. ERP s IoT vytváří přímé spojení mezi výrobou a spotřebou tím, že podnikům umožňuje získávat aktuální data přímo od zákazníků. Analýza dat z IoT usnadňuje vyhodnocování situace a umožňuje lepší a kvalifikovanější rozhodnutí.

Petr Sedlický
Foto: Shutterstock

 
Publikováno: 4. 6. 2022 | Počet zobrazení: 346 článek mě zaujal 90
Zaujal Vás tento článek?
Ano