asseco murr

Abra Gen IoT Platform – svět propojených informací

Abra Software patří mezi stálice českých dodavatelů podnikových systémů a její all-in-one ERP řešení Abra Gen se nedávno dočkalo významné inovace nejen v podobě nové verze, ale i možnosti provázanosti s technologií IoT.

 

Nová verze systému Abra Gen vydaná na konci loňského roku přináší 64bitovou architekturu rozšiřující možnosti využití plné kapacity moderního hardwaru. Hlavní výhodou je odstranění limitu 2 GB využité paměti pro 32bitový proces. To umožnilo bezproblémové provádění i paměťově náročných operací (jediným limitem pro využití paměti je nyní fyzicky instalované množství operační paměti RAM) a souběžné zpracování neomezeného množství požadavků díky vícevláknovému aplikačnímu rozhraní (API). Řada dílčích optimalizací přinesla u nové verze i zvýšení výkonu aplikace.

Když si ERP rozumí s IoT
Skutečný potenciál ERP v průmyslové sféře však otevírá další novinka: Řešení, propojující objekty a data v informačním systému Abra Gen přímo s informacemi ze senzorů a měřidel. S využitím prvků IoT (snímačů a akčních prvků, připojených bezdrátově na dálku i bez nutnosti napájení) lze získat ze strojů a zařízení při jejich provozu nejrůznější měřitelné informace, jako jsou teplota, vibrace, složení, míra opotřebení atd. Tato data lze propojit s informačním systémem, analyzovat je a díky definovatelným pravidlům provádět automatické kroky – upravit teplotu ve skladu, odeslat upozornění obsluze stroje apod., které přinášejí konkrétní zlepšení, např. zvýší životnost, zlepší výkonnost, sníží prostoje a přinesou úsporu času.  
Abra IoT Platform vytváří integrační platformu nezávislou na dodavateli snímačů a získané informace uchovává a zpracovává v reálném čase (realtime), odkud předává do ERP Abra Gen agregovaná data o událostech, která jsou začleňována přímo do systému, např. na skladové kartě zboží lze vidět graf průběhu teploty ve skladu, otřesů při dopravě nebo informaci, jestli nebyly překročeny mezní podmínky přepravy a skladování.

Správné informace v reálném čase
Pro součinnost IoT a ERP je potřeba zajistit několik základních věcí. V „první linii“ jsou to senzory (čidlo nebo software) pro měření konkrétní hodnoty, a systém driverů, přes který se nasbíraná data dostanou do vyrovnávací databáze. Připojení k internetu a přenos dat se odehrává přes speciální sítě IoT, pro něž je specifická nízká spotřeba energie, např. sítě Sigfox, Simatic, IQRF a MQTT.
Realtime databáze běžící v cloudu je schopná pojmout miliardy dat. Firma má vlastní řešení databáze v reálném čase Abra IoT Hub, která data nejen přijímá a uchovává, ale podle nastavených pravidel umí i odeslat upozornění (např. spustit alarm) a zároveň rozhoduje o tom, která data pošle do informačního systému.
Propojení databáze s informačním systémem zajišťuje rozhraní WebAPI, které umí „odemknout“ dveře ERP systému a vpustit do něj data. O tom, která data se přes API dostanou do systému, rozhodují nastavená pravidla. Informační systém, který přijatá data připojí ke správné položce a provede jejich vyhodnocení, aktivuje upozornění, nebo vyvolá konkrétní aktivitu. V nastavení Abra Gen je k dispozici záložka „IoT data“, zobrazující obsah přijatých dat ke konkrétnímu business objektu. Její součástí bude i připravovaný nástroj Abra BI, který zobrazuje data v přehledné atraktivní grafice.

Mezi konkrétní aplikace s využitím IoT může patřit např. sledování věcí, hlídání čerstvého vzduchu nebo měření teploty při převozu zboží.

Sledování věcí: Půjčovna strojů si na ně nainstaluje akcelerometry s GPS a do systému tak přicházejí data, která upozorní na nesrovnalosti, např. že stroj si půjčil někdo jiný, je v nepřetržitém provozu déle, než by měl apod.

Hlídání čerstvého vzduchu: Na pracoviště se nainstalují čidla na měření CO2 a když jeho úroveň vzroste nad stanovenou hodnotu, systém rozešle upozornění, že je potřeba vyvětrat.

Měření teploty při převozu zboží: Inteligentní senzory umožňují měřit a odesílat teplotu v nákladním prostoru, a sledovat tak nejen polohu a stav objednávky, ale také, jestli náklad nebyl cestou vystaven příliš vysoké nebo naopak nízké teplotě.

Jan Tax
Foto: Abra Software

 
Publikováno: 4. 6. 2022 | Počet zobrazení: 386 článek mě zaujal 87
Zaujal Vás tento článek?
Ano