asseco murr

Chytrá automatizace s inteligentním skladovým systémem

Nový robotický skladový systém AutoStore, který implementovala společnost Continental ve svém závodě Brandýs 2, se dočkal zkušebního provozu 19. dubna letošního roku.

 

Tento nejpokročilejší skladovací systém, instalovaný v brandýském závodě na výrobu displejových jednotek, je v pořadí již čtvrtou instalací společnosti Continental v jeho pobočkách. Po německém Ingolstadtu, rumunském Temešváru a litevském Kaunasu přibyl český Brandýs nad Labem – tamní závod je mj. největší pobočkou Continentalu tohoto druhu na světě a také modelovým podnikem pro některé projekty firmy.

Jako Rubikova kostka
Systém AutoStoru je založen na vícepatrové konstrukci s čtvercovou sítí křížících se pojezdových drah (odtud připomínka Rubikovy kostky). Na drahách se rychlostí 11 km/h pohybují po kolejnicích naprogramované roboty (připomínající bedny) na kolečkách křížem krážem sítí konstrukce. Roboty, které vyvážejí ze spodních pater boxy s požadovanými produkty, koordinuje řídicí centrum, které plánuje veškeré úkoly. Díky čárovým kódům je možné přesně určit, kde a na jaké pozici se nacházejí skladovací zásobníky, tzv. biny (kterých je celkem 18 tisíc), s požadovanými položkami. Modulární „buňkové“ uspořádání systému umožňuje v budoucnu flexibilně měnit tvar konstrukce nebo ji i rozšiřovat, například při růstu výroby.
V procesu operuje 13 hbitých robotických pomocníků. Systém je kapacitně dimenzován tak, aby v případě výpadku až tří z nich fungoval stále naplno, a zajišťoval hladký proces výrobního závodu. Skladový proces obsluhují čtyři operátoři (každý na jednom z výdejních portů) a tým techniků, kteří zajišťují systémovou podporu.
Pro případ poruchy či špatného fungování některého z robotů je pamatováno i na situaci, kdy by se ho nepodařilo z jakýchkoli příčin dopravit zpět na základní pozici, a zůstal by stát na pojezdové konstrukci. V takovém případě by se za ním vydal servisní technik na speciálním kolečkovém křesle, na němž se bezpečně dopraví po konstrukci až k robotovi.
„Naší vizí je holistická, komplexní automatizace, která propojí výrobní, logistické administrativní i obchodní procesy a zahrnuje např. bezpapírový a bezdotykový sklad. AutoStore je toho konkrétním příkladem spolu s dalšími technologiemi, které buď máme, nebo plánujeme mít, jako třeba Scan Gate a Talking Robot na příjmovém skladu nebo Auto-Replenishment System, kdy si linka na základě reálného stavu sama objednává potřebný materiál pro další výrobní cyklus,“ říká ředitel závodu Brandýs 2 Tomáš Vondrák.

Unikátní řešení
Montáž automatického skladovacího systému proběhla v kooperaci s dodavatelem této technologie na český trh, společností Element Logic, od září do poloviny listopadu loňského roku. Poté následovalo období přípravy na zkušební provoz, které běželo od ledna 2022 do poloviny letošního dubna, kdy bylo potřeba přeskladnit výrobky z původních palet do skladovacích binů, vyladit fungování celého AutoStore a zaškolit personál.
Ve srovnání s jinými provozovanými AutoStore v pobočkách Continentalu je ten v Brandýse 2 svým způsobem unikátní. Nebyl totiž postaven na „na zelené louce“, ale přímo ve skladové hale byla konstrukce postavena kolem příjezdového tunelu nákladové haly. Tím se získalo značné místo navíc pod vlastní konstrukcí. Skladový systém stojí na tzv. mezaninu (ocelové konstrukci na pilířích), takže operační prostor pod AutoStorem zůstal firmě k dispozici pro další účely. Toto chytré řešení ušetřilo z celkových výchozích 5400 m2 skladu až 2000 m2 plochy, které firma přetransformovala na další výrobní plochu.
Podle propočtů zvyšuje nově instalovaná technologie AutoStore zhruba 3,5násobně hustotu uložení oproti dosavadnímu systému, s kterým je ale zároveň propojitelná. Umožňuje využít dosavadní skladové prostory a navazovat na již používané prvky, jako je systém Kardex apod.
Výška konstrukce je 9,5 m, tzn., že je postaveno 14 pater, přitom vertikální technologie umožňuje vybudovat až 17 pater se skladovými pozicemi. Výška pod mezaninem je 2,7 m a celková zastavěná plocha je 558 metrů čtverečních. Ušetřené místo 2000 m2 díky obestavění příjezdového tunelu odpovídá v přepočtu na palety ca přes 2000 uspořených palet.
Implementace technologie AutoStore je pro brandýský závod zásadní v jeho směřování k chytré automatizaci a plně digitálnímu podniku. Systém šetří místo i čas, zvládne skladovat a přesouvat velké množství menších dílů. Navíc jasně naprogramované pokyny eliminují problémy při inventarizaci, protože se součástkami budou manipulovat výhradně automatizované systémy.

Petr Kostolník
Foto: Archiv TMP

 
Publikováno: 4. 6. 2022 | Počet zobrazení: 413 článek mě zaujal 89
Zaujal Vás tento článek?
Ano