asseco murr

Okuma zve na návštěvu – a uvítá vás česky!

Japonský výrobce obráběcích strojů Okuma loni spustil oficiální digitální verzi svého showroomu, kde je možné se detailně seznámit s novinkami i ostatními produkty a službami, které firma nabízí. Od dubna letošního roku se při virtuální návštěvě už domluvíte i česky.

 

Virtuální expozice, která je digitální kopií svého reálného předobrazu – evropského technologického centra firmy Okuma v německém Krefeldu – má sloužit jako reprezentativní informační zdroj a inspirace pro řešení automatizace v průmyslu a pro zájemce o obráběcí stroje této značky.
V showroomu, přesněji řečeno ve dvou výstavních sekcích (předváděcí hale a hale automatizace), jsou „instalovány“ stroje představující průřez nabídky firmy. Jde celkem o 14 zařízení od obráběcích strojů po robotické systémy a automatizační řešení.
Podstatné je, že prezentace nenabízí jen nabídku výhradně od výrobce, jak je u podobných projektů obvyklé, ale jsou zde zastoupena jak řešení od výrobce pro zákazníka (např. systém Armroid), tak i řešení od třetích stran, což umožňuje kromě komplexnější nabídky nalézt v případě potřeby i vhodnou kombinaci pro konkrétní požadovanou aplikaci. Pomoci při tom může i chat s firemními specialisty, na který tvůrci prezentace rovněž pamatovali.

Prohlédněte si vše v klidu
V automatizační hale jsou k prozkoumání stroje Okuma s různým řešením automatizace. Na jedné straně jsou to svislé 5osé obráběcí centrum MU-4000V kompletované se systémem BMO Automation Platinum 50, vertikální obráběcí centrum řady MB s uzavřenou portálovou konstrukcí MB-46VAE a robotickým systémem nové generace Standroid, a dvojice strojů – víceúčelové CNC soustružnické centrum Multus B250II a CNC soustruh s automatizací LB 3000EX –  s unikátním vestavěným robotickým systémem Armroid.
Na protější straně haly pak figurují CNC soustruhy LU-S1600 s horní a spodní revolverovou hlavou pro současné obrábění dvěma nástroji s portálovým zakladačem, dvouvřetenový 2SP-2500H pro velkosériovou výrobu a horizontální obráběcí centrum Okuma MA-600HII.
Ty doplňují v předváděcí hale ještě další stroje, jako jsou svislé 5osé obráběcí centrum GENOS M460V-5AX s uzavřenou dvoustojanovou konstrukcí a oboustranným uložením naklápěcího stolu, tříosé centrum GENOS M560-V-e se systémem Standroid, víceúčelové obráběcí centrum MULTUS U4000 zastupující řadu, která spojuje schopnosti soustruhů s 5osými obráběcími centry. Jednoduché stroje zastupuje bruska nakulato GA26W pro produktivní broušení s minimálními náklady.
Na protější straně jsou umístěny: obří dvoustojanové obráběcí centrum MCR-S určené pro výrobu forem, CNC soustruh LB3000 EX II, svislé 5osé obráběcí centrum se schopností soustružení MU-8000V-L. Lze tu nalézt ještě několik dalších strojů prezentovaných souběžně v automatizační hale.
Ze stojanů u jednotlivých strojů je možné si stáhnout v digitální podobě produktové katalogy vystavovaných strojů i zařízení (podobně jako ze schránek v jednací místnosti, kde jsou navíc všechny pohromadě na jednom místě). A prostřednictvím kontaktní aplikace lze kterýkoli z vystavovaných strojů i přímo objednat.

Podívat se lze i do dílen a skladů
Kromě toho je však možné navštívit i zázemí, jako je sklad dílů, opravy vřeten a také sekci úprav strojů situované ve vedlejší budově.
Po kliknutí na infotlačítko označené písmenem „i“ se otevře okno s podrobnějšími informacemi o příslušném tématu. Například u sekce úprav strojů se lze dozvědět, že: „Nové aplikační centrum bylo otevřeno v srpnu 2020 a budova o rozloze 1200 m² zahrnuje montážní plochu s až 20 stroji. Centrum se zaměřuje na dovybavení strojů Okuma příslušenstvím (vč. lokálního) a automatizačními systémy dle požadavků zákazníků, a také na praktická školení. Ročně zde probíhá na 35 kurzů pro mechaniky a elektroniky. Pro tato intenzivní školení jsou využity konkrétní stroje z instalovaného strojního parku. Aplikační centrum je vybaveno mostovým jeřábem s nosností 32 tun a šesti pomocnými jeřáby.“
Podobně u opravny vřeten, která je plně vybavena pro testování i záběh, získá zájemce informaci, že systém rychlé náhrady vřeten poskytuje technikům potřebný čas pro analýzu a opravu vadné jednotky, takže oprava vřetene obráběcího nebo víceúčelového centra obvykle netrvá déle než pět dní, přičemž díky skladové zásobě certifikovaných náhradních dílů, zahrnující více než 575 výměnných vřeten, B-os a převodovek připravených k odeslání do 24 hodin, je servisní zásah opravdu rychlou záležitostí.
Šikovnou a užitečnou funkcí informačního okna je ikonka zpřístupňující (po odsouhlasení příslušných regulí GDPR) spojení na pracovníky dané sekce, kteří pak mohou zájemce o podrobnější informace kontaktovat, anebo s nimi zahájit chat (což umožňuje i samostatná ikona na úvodní stránce).
Společnost Misan, která na českém trhu značku Okuma zastupuje, české prostředí virtuálního showroomu oceňuje – ostatně sama se na jeho přípravě nemalou měrou podílela.
„Prováděli jsme potřebné překlady a také videosekvence obráběcích operací, které se k prezentaci některých strojů vztahují, vznikaly v našem Technologickém centru v Lysé nad Labem“, komentuje „počeštění“ zdařilé webové prezentace jednatel firmy Misan Ondřej Svoboda s tím, že původní myšlenka na projekt ale vzešla od německých kolegů. Což však i přes skromnost nic nemění na skutečnosti, že právě zásluhou lidí z Misanu byla čeština po němčině a angličtině třetím jazykem, v němž se prezentace japonské strojírenské špičky odehrává. A o tom, že se to zdařilo v míře, za jakou se rozhodně nemusí strojaři z Lysé stydět, se můžete ostatně sami přesvědčit na https://www.okuma.eu/virtual-experience/cz.html.

Foto: Okuma

 
Publikováno: 4. 6. 2022 | Počet zobrazení: 364 článek mě zaujal 74
Zaujal Vás tento článek?
Ano