asseco murr

Neviditelná síla při manipulaci s obrobky

Nízká rušivá kontura, krátké cykly a vysoká účinnost – magnetická chapadla SCHUNK mají spoustu předností. Dlouhodobě a bezpečně manipulují s feromagnetickými díly a nezanechávají žádné stopy.

 

Dvě nové varianty magnetických chapadel SCHUNK nyní poskytují pro robotické aplikace ještě více konstrukční volnosti. Ale ne všichni je znají.
Elektropermanentní chapadla EMH spojují síly magnetické techniky s přednostmi 24V technologie. Díky tomu, že je elektronika kompletně zabudovaná v chapadle a ovládání je extrémně jednoduché přes digitální I/O, nevyžadují komponenty prostor v rozváděči ani externí řídicí elektroniku. Tím jsou uspořeny náklady a minimalizováno úsilí pro kabeláž a uvedení do provozu. Již řadu let se využívají tato chapadla mimo jiné i v automobilovém průmyslu, v leteckém inženýrství nebo v oblasti obráběcích strojů. Tam jsou spolehlivým partnerem, pokud jde o chapadla pro feromagnetické nebo malé díly.  

Flexibilní manipulace v každé situaci
S novými variantami nyní SCHUNK rozšiřuje své portfolio magnetických chapadel. K dosavadní řadě produktů, což jsou jednopólová chapadla EMH-RP, se přidává EMH-DP se dvěma póly, stejně tak EMH-MP se čtyřmi póly. Všechna jsou prostorově úsporná a nákladově efektivní – každá varianta má také své specifické silné stránky.
Jednopólové EMH-RP uchopuje ploché a kulaté díly stejně bezpečně a s opakovatelnou přesností. Čtyřpólové EMH-MP je mimo jiné správnou volbou při manipulaci s tenkými plechy. Pomocí něj je možné oddělit i zvláště tenké ocelové plechy díky digitální čtyřstupňové regulaci uchopovací síly.
Dvoupólové EMH-DP využije své silné stránky především při vybírání neuspořádaně uložených dílů z bedny (Bin picking). Jeho stěny jsou také magnetické, což umožňuje uchopení i malých dílů, které uvíznou mezi chapadlem a stěnou skluzu. Pomocí standardních pólových nástavců lze spektrum dílů ještě rozšířit. Jelikož se u magnetického uchopování obecně uchopuje svrchu, uživatelné profitují z nízkých rušivých kontur chapadla. To je zvláště atraktivní v oblasti e-mobility. Tam musí být často bateriové články umístěny blízko sebe, aby se naplnily bateriové sady nebo zásobníky.     

  

Bezpečné držení i v nouzových situacích   
S různými velikostmi pokryjí EMH chapadla enormní rozsah hmotností výrobků – od 3,5 až po 175 kilogramů. Obrobek je vždy uchopen absolutně bezpečně – to zajišťuje funkce chapadla, což je založeno na kombinaci elektrického a permanentního magnetu, který spolehlivě udržuje magnetický tok i při deaktivaci. K aktivaci nebo deaktivaci systému stačí krátký elektrický impulz, což znamená, že je zajištěna uchopovací síla i v případě výpadku proudu.
V časech, kdy výrobci hledí stále více na energetickou bilanci, jsou magnetická chapadla z hlediska účinnosti tím správným plusem. Jsou poháněna úspornou 24V elektronikou, která se instaluje přímo na chapadlo a snadno se připojuje. Tato elektronika dává také uživateli zpětnou vazbu o stavu magnetizace a pomocí LED displeje indikuje, zda je obrobek přítomen. V robotickém aplikačním centru CoLab firmy SCHUNK si mohou nechat zájemci ověřit svou aplikaci u zkušených inženýrů.  

Gabriela Prudilová
Foto: SCHUNK

 
Publikováno: 4. 6. 2022 | Počet zobrazení: 394 článek mě zaujal 87
Zaujal Vás tento článek?
Ano