asseco murr

Windows 11 pro průmysl a IoT

Souběžně s vydáním nového OS Windows 11 uvedla společnost Microsoft loni i systém Windows 11 IoT Enterprise, určený zejména pro internet věcí a embedded aplikace v průmyslu. Ne na všech průmyslových PC však bude fungovat.

 

Na rozdíl od Windows 10 IoT Enterprise LTSC, který nabízí 10letý životní cyklus podpory, však není tento nový software vydáním Long Term Servicing Channel (LTSC) a nabízí tak jen tříletou podporu. Nicméně výrobce ujišťuje, že bude i nadále vydávat nové verze Windows 10 IoT Enterprise LTSC minimálně do doby, kdy bude připraven pro nasazení v LTSC kanálu systém Windows 11 IoT Enterprise, což by mělo být nejdříve v roce 2023. Předtím, než bude moci být nasazen v kritických aplikacích s LTSC podporou, je potřeba jej řádně otestovat a odladit nové funkce a kompatibilitu s hardwarem uživatele a jeho aplikacemi.
S Windows 11 IoT Enterprise přechází Microsoft na novou generaci systému, jehož součástí je podpora grafického uživatelského rozhraní Windows Subsystem for Linux (WSLg), sběrnice USB 4 a Wi-Fi 6E. Konektor USB 4 vychází ze specifikace protokolu Thunderbolt 3 a na rozdíl od předchozích standardů vyžaduje sběrnice USB-C a pro napájení podporu USB PD (Power Delivery). Architektura definuje způsob dynamického sdílení jediného vysokorychlostního spoje s více typy koncových zařízení, který nejlépe slouží přenosu dat podle typu a aplikace. Produkty USB 4 musí podporovat propustnost standardně 20 Gbit/s, ale mohou až 40 Gbit/s.
Wi-Fi 6E (což je nové pojmenování standardu IEEE 802.11ax, který označuje zařízení Wi-Fi pracující v 6GHz pásmu) poskytuje lepší bezdrátové pokrytí i výkon s vyšším zabezpečením, nižší latencí a vyšší rychlostí přenosu dat. Využívá méně přetížené pásmo 6 GHz pro aplikace nové generace s velkou šířkou pásma, vyžadující rychlejší datovou propustnost, jako je sjednocená komunikace, cloud computing, rozšířená a virtuální realita a teleprezence.
Pro systém Windows 11 je vyžadován čip Trusted Platform Module (TPM) verze 2.0, většina průmyslových počítačů pořízených v poslední době naštěstí tuto komponentu pro šifrování a ochranu firemních dat již obsahuje.
Minimální hardwarové požadavky Windows 11 IoT pak vyžadují 1GHz nebo rychlejší procesor se 2 nebo více jádry kompatibilními s 64bitovou architekturou, nebo zařízení SoC (System on a Chip), 4 GB RAM a 64 GB nebo větší úložné zařízení, firmwarové rozhraní UEFI, aktivní Secure Boot, kompatibilitu s DirectX 12 (nebo novější) s ovladačem WDDM 2.0. a také displej s HD rozlišením.

Jan Tax
Foto: Microsoft

 
Publikováno: 4. 6. 2022 | Počet zobrazení: 453 článek mě zaujal 119
Zaujal Vás tento článek?
Ano