asseco Aimtec murr

Použité masky by mohly zpevnit beton

Covidová pandemie způsobila, že velmi objemnou částí odpadu se staly použité obličejové masky. Vědci však pro ně možná našli překvapivé smysluplné využití.

 

Článek o výzkumu publikovaný v časopise Materials Letters ukazuje, že místo energeticky náročného vysokoteplotního spalování by mohly zpevnit beton či silnice. Předchozí studie ukázaly, že beton je méně náchylný k praskání, když se do něj před nalitím přimíchají drobná vyztužující vlákna. Vědce z Washingtonské státní univerzity napadlo, zda by pro tento účel jako zdroj vláken nemohla posloužit polypropylenová nebo polyesterová tkanina z vyřazených obličejových masek. Po odstranění kovových nosních můstků a bavlněných ušních smyček rozřezali zbývající látku na vlákna o délce 5 až 30 mm, která byla poté ošetřena roztokem oxidu grafenu. Ten na nich vytvořil povlak a přidal další povrch, který jim pomohl spojit se s běžně používanou pastou z portlandského cementu (což je pojivová složka betonu).
Když byl vlákny vyztužený cement testován měsíc po vytvrzení, vykázal o 47 % větší pevnost v tahu při štěpení než neupravený portlandský cement. Na druhou stranu ale přidání vláken způsobilo mírné snížení pevnosti v tlaku (pouze 3 %). Podobná studie z australské univerzity RMIT rovněž ukázala, že vlákna masky pomohla zpevnit asfalt.

Foto: Washington State University

 
Publikováno: 4. 6. 2022 | Počet zobrazení: 530 článek mě zaujal 117
Zaujal Vás tento článek?
Ano