asseco murr

Procesory šplhají nad magický výkon 5 GHz

Výrobci procesorů zahajují nové kolo výkonnostního duelu: Procesory AMD Ryzen 7000 prolomí hranici 5 GHz a vyžadují novou základní desku, Intel avizuje procesor 12. generace schopný výkonu 5,5 GHz.

 

Výrobce procesorů AMD připravuje rozchod s minulostí a na veletrhu Computex 2022 představil rychlé čipy a klíčové aspekty svých CPU Ryzen 7000 nové generace, jejich architekturu Zen 4 a (poprvé po pěti letech) zcela novou základní desku, protože Ryzen 7000 už bude vyžadovat platformu s označením AM5.
Procesory Ryzen 7000 jsou první PC čipy založené na 5nm procesu a platforma základní desky AM5 je navržena tak, aby podporovala DDR5 a PCIe 5.0. Ale k hlavním triumfům AMD s číslovkou 5 v souvislosti s uvedením nových produktů bude patřit nepochybně další „pětka“: Čipy Ryzen 7000 by měly být schopny zvýšit výkon nad taktovací frekvenci 5 GHz, což znamená průlom v překonání jednoho z dosavadních magických milníků. V portfoliu firmy půjde o vůbec první procesory pro stolní PC, které to dokázaly. AMD během prezentace předvedlo taktovací frekvenci 5,5 GHz. Intel i AMD mají čipy pro notebooky, které také dosáhnou v turbo režimu 5 GHz, což ale, jak podotýkají testeři z IT médií, nemusí nutně znamenat, že jsou rychlejší v provádění úkolů, než stolní CPU s nižším taktem.
Se zvýšeným taktem a generačními vylepšeními bude mít Zen 4 také o více než 15 % rychlejší výkon než Zen 3, přičemž nové čipy mohou mít i vyšší spotřebu energie. Základní desky AM5 jim nyní mohou nabídnout napájení až 170 W oproti dřívějším 142 W.
Pod věžovitým krytem Ryzen 7000 jsou tři čiplety: dva 5nm CPU moduly Zen 4 a nová 6nm I/O matrice, která má nyní integrovanou grafiku RDNA 2, řadiče DDR5 a PCIe 5.0, a vestavěná správa napájení.
Standardem na každé úrovni základní desky AM5 bude alespoň jeden rychlý úložný slot PCIe 5.0 NVMe. Firma uvádí, že již zaznamenává o 60 % rychlejší zlepšení rychlosti sekvenčního čtení. AM5 nabízí 24 pruhů šířky pásma PCIe 5.0 a nové základní desky budou mít až 14 portů USB 3x, z nichž některé budou podporovat přenosovou rychlost 20 Gbps a USB-C. Na desce budou také osazeny až čtyři výstupy displeje a výrobci je mohou vybavit HDMI 2.1 a DisplayPort 2. Mezi prvními výrobci základních desek, kteří oznámili podporu nové platformy AM5, figurují značky ASRock, Asus, Biostar, Gigabyte a MSI.
Svůj záměr uvést letos na trh procesor s 5GHz taktovací frekvencí oznámil na veletrhu CES také konkurenční Intel – ovšem bez podrobnějšího určení. Mělo by jít o nejnovější 12. generaci procesorů Core, kdy by Core i9-12900KS (což bude zřejmě limitovaná edice, jak naznačuje S v názvu) s frekvencí 5,5 GHz na výkonové jádro bude dodáván zákazníkům OEM, což naznačuje jeho omezení na předem sestavené počítače. Firma již demonstrovala nový procesor i9-12900K s CPU na 5,2GHz frekvenci na všech jádrech, ale bez detailnějších informací o tom, jaké řešení odběru energie nebo chlazení byly k dosažení těchto výsledků zapotřebí.

Jan Tax
Foto: AMD

 
Publikováno: 13. 7. 2022 | Počet zobrazení: 287 článek mě zaujal 73
Zaujal Vás tento článek?
Ano