asseco murr

„Našlápnuto“ k nízkoenergetické vysoce automatizované budoucnosti

V loňském roce zvládla společnost Bosch Group náročné výzvy a investovala do moderních technologií, výrazný podíl na rozvoji skupiny má i česká složka.

 

Dařilo se i českému zastoupení společnosti Bosch, jak dokumentuje čerstvě vydaná výroční zpráva, z níž vyplývá, že celkový obrat českých společností skupiny Bosch včetně interních dodávek sesterským společnostem mimo ČR dosáhl téměř 50,1 mld. Kč (1,96 mld. eur). Meziročně se tak dodávky navýšily o 8,4 %, společnost realizovala také rozsáhlé investice ve výši 1,6 mld. Kč. Nejvíce se investovalo do moderních výrobních technologií, automatizace a digitalizace ve výrobních závodech. Celkově firma v letech 2017 až 2021 v Česku investovala zhruba 10,2 mld. Kč.
V osmi městech ČR zaměstnává Bosch více než 8100 zaměstnanců a plánuje nábor dalších, zejména pro své rozšiřující se aktivity ve vývoji, např. v Českých Budějovicích, kde vznikne až 150 nových pozic.
„Pandemie koronaviru a s ní spojené výpadky v dodávkách zboží, materiálů a čipů, kterým čelil v loňském roce celý trh, ovlivnily všechny naše oblasti podnikání. Vzhledem k současné situaci očekáváme, že i rok 2022 bude plný výzev, nicméně věříme v potenciál našeho lokálního trhu,“ řekl Milan Šlachta, reprezentant Bosch Group v ČR.

Investice do moderní výroby
Obchodní oblast Průmyslová technika zastoupená divizí Bosch Rexroth dosáhla loni v porovnání s rokem 2020 rekordní nárůst obratu i objemu objednávek a rok 2021 zakončila s výrazným růstem, na němž se projevuje mj. rostoucí zájem o automatizovaná řešení v průmyslové výrobě. Příznivé výsledky zaznamenala loni i obchodní oblast Energetika a technika budov zastoupená v ČR divizemi Termotechnika a Building Technologies, která loni otevřela v Boru u Tachova nový distribuční sklad (jeden ze tří na světě), zajišťující produkty pro zabezpečení objektů, energetickou účinnost a automatizaci budov pro Evropu, Afriku a Střední východ.
Obchodní oblast Mobility Solutions zabývající se hlavně prodejem a výrobou automobilových systémů a komponent, která tvoří hlavní část obratu a zaměstnanosti Bosch v ČR, nedosáhla sice v důsledku nižší loňské výroby automobilů původně očekávané výše obratu, ale ve výrobě čelily české závody Bosch úspěšně důsledkům narušení dodavatelských řetězců a omezením kvůli protipandemickým opatřením, a obrat meziročně navýšily. Jihlavský a českobudějovický závod pokračovaly v investicích do digitalizace a automatizace svých výrobních procesů i do vývoje, čímž rozšířily své kompetence a získaly nové výrobky do portfolia.
Závod v Českých Budějovicích, který letos slaví 30 let od svého založení, zahájil práce na stavbě nové budovy určené pro vývoj, laboratoře a oddělení vývoje softwaru. Současné vývojové a technologické centrum se podílí mj. na konstrukci komponentů pro elektromobilitu včetně vodíkových palivových článků.
Jihlavský závod Bosch rozšířil portfolio vyráběných vysokotlakých dieselových čerpadel řady CP4 a ve výrobě tlakových regulačních ventilů uplatnil v projektech automatizace a automatické optické inspekce umělou inteligenci a robotizaci.

Příprava na vodíkovou éru
Pokud jde o výhled na rok 2022 a strategické směřování Bosch Group, jak uvedl v souvislosti s nově vydanou výroční zprávou o globálním hospodaření skupiny předseda představenstva společnosti Bosch Dr. Stefan Hartung, navzdory obtížnému prostředí v roce 2021 dosáhla firma významného růstu tržeb i výsledků. Očekává, že tržby v roce 2022 vzrostou o více než 6 % – a to navzdory pravděpodobnosti značné zátěže kvůli rostoucím nákladům na energie, suroviny, logistiku i značným nejistotám spojených s válkou na Ukrajině a jejími důsledky. Podle jeho názoru současná situace zdůrazňuje tlak na snižování závislosti na fosilních palivech a úsilí o rozvoj nových zdrojů energie.
„Firma bude během tří let investovat přibližně tři miliardy eur do klimaticky neutrálních technologií, jako je elektrifikace a vodík a průmyslová politika by se měla zaměřit na to, aby byly všechny oblasti ekonomiky na vodík připraveny,“ uvedl Stefan Hartung. Loni objednávky společnosti týkající se elektromobility poprvé překročily 10 mld. eur a firma vstupuje také do byznysu s komponenty pro elektrolýzu vodíku, kam plánuje do konce desetiletí investovat téměř 500 mil. eur. V příštích třech letech bude investovat dalších 10 mld. eur i do digitální transformace svého podnikání – jen letos plánuje přijmout po celém světě 10 000 nových softwarových inženýrů.

Petr Kostolník
Foto: Bosch

 
Publikováno: 13. 7. 2022 | Počet zobrazení: 310 článek mě zaujal 76
Zaujal Vás tento článek?
Ano