asseco Aimtec murr

Strojaře čeká čas významných změn

Tradiční jarní předváděcí akce „Dny Citizen“, kterou uspořádala koncem dubna společnost CNC invest, byla kromě seznámení s novinkami ve firemním portfoliu i příležitostí, zeptat se, jak vidí aktuální situaci v oboru. Vyjádřil se zakladatel firmy a její dlouhodobý jednatel Ing. Vladimír Bláha a výkonný ředitel Ing. Martin Novák.

 

Jaké hlavní změny lze nyní sledovat na strojírenském trhu?
Vladimír Bláha: Výroba v Evropě se zdá být zase aktuální, firmy začínají stahovat svou výrobu z Číny zpět, spousta z nich přesouvá výrobu blíže k zákazníkům. Nechtějí být závislé na Číně a riskovat problémy při dopravě a také kvalita nebyla vždy podle jejich představ. Čína už navíc ani není tak levná jako dříve, roste životní úroveň, tamní firmy mají možnost získat informace a porovnávat ceny a chtějí za své zboží více.
Je to šance i pro nás. Německé firmy, které dosud vyráběly v Číně, předávají zakázky k nám, vědí, že tady jsou šikovní lidé s technickým nadáním, kteří ty zakázky dokáží zvládnout. Navíc je naše výroba levnější než v Německu. I když nám může konkurovat Rumunsko, protože jsou cenově příznivější a německé firmy tam hodně investují a převádějí své know-how i lidi, kteří hlídají kvalitu. Pro nás ale hraje geografická blízkost, pokud jde o Německo, berou nás už téměř jako další spolkovou zemi. Proto také je zde řada zakázek a roste poptávka po strojích mezi českými výrobci.
Další věcí, konkrétně v našem případě je, že řada firem se přesvědčila o kvalitě japonských strojů, které nabízíme, navíc s kvalitním servisem a podporou po všech stránkách. To je to, co jim levná konkurence nemůže nabídnout.
Jen během posledních osmi let jsme zaznamenali obrovský nárůst od zákazníků, kteří dříve kupovali úplně jiné stroje. Přesvědčili se, že centra Citizen, která dodáváme, mají kromě vysoké přesnosti i dlouhou životnost. Tyto stroje jsou oblíbené i pro svou nenáročnost na servis, a pokud na něj dojde, je velmi rychlý. Požadované díly máme do druhého dne a můžeme je okamžitě dodat zákazníkovi. S řadou z nich máme už i smlouvy na preventivní servis, kdy jednou za čas náš technik provede kontrolu a diagnostiku u zákazníka a doporučí vhodné opatření.

Na zákaznických dnech Citizen byla představena zajímavá novinka: MIYANO ANX-42SYY LFV. Co Vás na něm zaujalo, resp., co vidíte jako hlavní přínos a důvod, proč by se o stroj měli zákazníci zajímat?
Martin Novák: V tomto stroji vidím velký potenciál z hlediska jeho možností. Jde o přesné, ale velmi výkonné centrum zejména pro výrobu komplexních součástek, které je vybaveno unikátní funkcí LFV pro vysokofrekvenční lámání třísek, fungující hardwarově i softwarově. Je to první revolverový stroj, který má oba dva revolvery vybavené touto funkcí, dvě osy Y a jeho největší benefit vidím právě v ose X3, která umožňuje obrábět až třemi nástroji naráz. Cílí na skupinu zákazníků, kteří hledají vysokou produktivitu při vysoké přesnosti.

Jak vnímáte aktuální situaci na českém strojírenském trhu?
Martin Novák: Velké příležitosti vidím ve změně myšlení, protože je tu spousta firem s velkou historií, což je dobře, ale cítím šanci pro nové firmy nebo menší společnosti, které mají nějakou novou vizi. Nastává doba velice drahých energií i materiálů, obecně drahých vstupů a nedostatku schopných pracovníků, takže firmy, které používají standardní metody, na které spoléhaly dosud, budou mít problém s výrazně navýšenými náklady, takže se jim přestane výroba vyplácet.
Na druhou stranu je tu spousta dynamických firem, které přemýšlejí nad tím, jak svou výrobu zefektivnit. Růst cen nákladů na materiály nevyřeší, ale platby za energie vyřešit mohou. Najdou alternativní zdroje energií, nebo investují do nových strojů, které mohou mít i třetinovou spotřebu ve srovnání se starší generací zařízení, což je trend japonských strojů obecně.
Další aspekt je efektivní využívání strojů. Znám firmy, které je využívají na 40, 50 nebo 60 %, a pak vím o některých, které dokážou využít své stroje skoro na 100 %. Vyrábějí, pokud možno naplno, a taková firma má úplně jinou výslednou produktivitu s jinými náklady, než firma, které stroj běží, spotřebovává energii, ale nepracuje, protože obsluha si povídá. Máme moderní stroje, které snižují energetickou zátěž podniku, i diagnostické systémy schopné sledovat využití stroje, jak je zatěžován, kdy obrábí, kdy neobrábí, kolik kusů vyrobil… To je důležité pro manažera, aby dokázal vyhodnocovat, jak opravdu produktivně ty stroje vyrábějí, a jak efektivně je pracovníci dokážou používat.
Pak je tu automatizace a vize procesu automatické výroby. Už dnes máme výborné systémy, které umí pracovat se skladovým hospodářstvím, firmy si naskladňují materiál podle zakázek. Dále je to výrobní proces samotný a jeho kvalita. Řada firem využívá systémy na měření obrobku se 100% kontrolou dílů, buď finálních, nebo v průběhu obrábění, kdy se měření ihned vyhodnotí, případně se zadají korekce do stroje. Tím se eliminuje lidský faktor, tedy spíše jeho chybovost, i počet nutné obsluhy.
Některé firmy využívají různé stupně automatizace a automatického měření a jejich efektivita je samozřejmě výrazně vyšší. To je trend, kterému se firmy musí přizpůsobit. Ty, které to dokážou, budou vyrábět efektivněji i v nové době drahých energií a vstupů a „převálcují“ konkurenci, která se adaptovat na nové podmínky nedokázala. Tyto firmy porostou a budou investovat, protože seberou obchody firmám starého ražení.

Znamená to, že i u nás se firmy naučily uvažovat více komplexně? Mít nejmodernější stroj je jedna věc, ale pokud k němu nejsou patřičné nástroje, které umožní využít jeho skutečný potenciál, jede stejně jen „na půl plynu“?
Martin Novák: Přesně tak. Ta komplexnost je strašně důležitý faktor celého výrobního procesu. Jde o dva způsoby. Jeden typ firem vyrábí produkty s vysokou přidanou hodnotou, třeba i ne úplně efektivně z hlediska obrábění, a pak je další typ firem, které jsou součástí určitého řetězce s tlakem na nižší marži, a pokud chtějí zůstat a růst, musejí velice efektivně dokázat snižovat svoje náklady.
Firmy, které se zaměřují na produkty s vysokou přidanou hodnotou, mívají i vlastní vývoj, nabízejí vlastní produkty, často poměrně komplikované a náročné, a raději si pořídí speciální stroj, než by zadávaly výrobu jinam a riskovaly, že se dostane ven jejich know-how. V takovém případě ani nevadí, že firma využívá špičkový stroj na 30–40 %, protože vytvoří tak vysokou přidanou hodnotu výrobku, že se jí to vyplatí. To ale neznamená, že v budoucnu tyto firmy nebudou vyrábět velké série. Některé z nich možná i velkosériovou výrobu, ale s vlastním produktem s mnohem vyšší přidanou hodnotou. Protože pokud budou vytvářet a prodávat finální produkt, jsou ve výhodnější pozici, než pouhá montovna nebo dodavatel obrábění, který má své limity, pod které stlačit náklady nelze.

Ale tyto firmy se mohou změnit a zaměřit na jinou výrobu…
Martin Novák: Změnit se firma může, ale když má pořízené stroje zaměřené na vysokou produktivitu, třeba transferové automaty, které chrlí milionové série, ty se nedají jednoduše převést na jiný typ výroby, protože jejich přeseřízení, resp. změna technologie, stojí často téměř jako nový stroj.
Ale společnosti, které mají portfolio rozdělené, už tak zranitelné nejsou. To je i naše filozofie, ani my se nezaměřujeme úzce na prodej strojů, ale snažíme se o širší záběr – řešíme technologie, servis, aplikace, protože nebude každý rok pro firmy tak skvělý, a tudíž nebude zbývat na investice jako dosud. V nějakém roce se investuje, v dalších by měla přijít návratnost. Je to klasická ekonomická křivka, proto by portfolio mělo být širší. Myslím, že CNC invest jej má správně nastavené.

Podstatné je ale mít ve svém portfoliu to, co zákazníci poptávají, a moci to ve správný čas nabízet, když je poptávka.
Martin Novák: Pro nás je důležité, a vnímám to jako klíčové, že jsme vždy spolupracovali se špičkovými výrobci. Orientujeme se na japonské stroje, kde opravdu vidíme tu sílu kvality. Splňují to, co od nich zákazníci očekávají a často jejich očekávání i překonají.
Máme široké portfolio od velkosériovosti až po kusovou přesnou výrobu, ale i levnější stroje pro zákazníky, kteří nepotřebují nutně to nejlepší, co je na trhu. V našem portfoliu najdete značku Citizen Cincom, segment dlouhotočných automatů je opravdu světovým leadrem a od stejného výrobce revolverové stroje Miyano, což je právě nyní po nás klíčový produkt, kde cítíme též velký růst zájmu podporovaný vyspělou technologií (viz funkce LFV na obou revolverech). V segmentu frézování zastupujeme špičkové stroje Yasda, výrobce zaměřeného na nejvyšší přesnost. Ten je zase špičkou v oblasti přesného frézování a kvalitě. Ve svém segmentu prakticky nemá konkurenci. A když k tomu přidáme další značky, jako japonská Niigata či SNK, je tedy rozhodně zákazníkům, co nabídnout.
Teď aktuálně panuje trend pořizování si vysokosériových strojů, ale to se časem mění a přijdou tak na řadu zařízení na specializovanou kusovou výrobu. Na všechno jsme připraveni. Filozofie je správně nastavená a potvrzuje to i zájem zákazníků a účast na akcích, jako jsou dny otevřených dveří, které jsme letos už museli uspořádat v rozšířené formě.

Josef Vališka
Foto: Archiv TMP

 
Publikováno: 13. 7. 2022 | Počet zobrazení: 694 článek mě zaujal 106
Zaujal Vás tento článek?
Ano