asseco Aimtec murr

Města v Norsku propojí e-hydroplány

Pobřeží Norska je obsypáno fjordy, ale nemá plochý terén, kde by bylo možné postavit přistávací dráhy. Řešením by mohl být projekt firmy Elfly, která vyvíjí „městský“ elektrický hydroplán na krátké vzdálenosti schopný startovat a přistávat v přístavech.

 
Namísto toho, aby cestující museli cestovat na a z letiště umístěná na venkově, budou využívat přístavní terminály v centrech měst, z nichž budou operovat flotily malých hydroplánů. Devítimístný stroj s názvem Byfly je koncipován jako létající člun, protože se bude vznášet především na hladině na svém plovákovitém trupu. Na koncích křídel budou malé plováky pro stabilizaci letadla při startu a přistání, zatahovací kolový podvozek umožní ale používat i tradiční letištní ranveje.
Dva motory o výkonu 825 kW s tlačnou vrtulí na křídlech dají Byfly maximální rychlost 300 km/h (běžná letová má být o 50 km/h nižší). Budou napájeny lithiovou baterií, která by měla zajistit provozní dosah až 250 km na jedno nabití. S pokrokem technologie baterií by se měl však akční rádius zvyšovat.
V závislosti na vzdálenost letu může být kokpit konfigurován pro jednoho nebo dva piloty. Model v desetinovém měřítku již absolvoval úspěšné testy a společnost očekává, že do roku 2030 bude 15 až 20 letadel v komerčním provozu.
 
Publikováno: 13. 7. 2022 | Počet zobrazení: 579 článek mě zaujal 115
Zaujal Vás tento článek?
Ano