asseco Aimtec murr

Nanoboti v roli zubařů

Vědci z Indického vědeckého institutu publikovali studii ukazující, jak zlepšit úspěšnost standardního ošetření kořenových kanálků pomocí nanostrojů.

 
Vyvinuli sadu malých čisticích robotů, které lze magnetickým polem nasměrovat do mikroskopických kanálků v zubech a vypořádat se s bakteriemi v tzv. dentinových tubulech, které mohou způsobit infekce. Vypláchnutí zubu chemikáliemi, které zabíjejí bakterie, není účinné na rezistentní druhy. Dílčí úspěch byl dosažen i s použitím laserů a ultrazvuku, ale tyto přístupy dokázaly proniknout do zubu pouze asi 800 mikrometrů. Vědci se proto vydali odlišnou cestou pro ještě hlubší řešení čištění.
Drobní droidi šroubovitého tvaru jsou vyrobeni z oxidu křemičitého s železným povlakem a díky tomu je lze ovládat magnetickým polem a zavádět do hloubky až 2000 mikrometrů, kde lze pole upravit tak, aby roboti generovali teplo a zabíjeli bakterie. Tuto schopnost výzkumníci prokázali injektáží robotů do extrahovaných vzorků zubů, přičemž s nimi úspěšně manévrovali, aby pronikli hluboko do dentinových tubulů. Dokázali je ale i vytáhnout po skončení práce. Po otestování robotů a prokázání jejich bezpečnosti i účinnosti se vědci snaží komercionalizovat technologii prostřednictvím spin-off firmy Theranautilus.
 
Publikováno: 13. 7. 2022 | Počet zobrazení: 542 článek mě zaujal 108
Zaujal Vás tento článek?
Ano