asseco Aimtec murr

Autonomní tanker přeplul Pacifik

Obří tanker Prism Courage s výtlakem 134 000 tun na přepravu zemního plynu se stal první velkou lodí na světě, která s autonomním řízením proplula oceánskou trasu o délce přes 10 000 km.

 

Loď provozovaná firmou Avikus, dceřinou společností HD Hyundai, je schopna sama nejen plout, ale i proplouvat. Tedy nikoli s naprogramovaným autopilotem, který udržuje kurz a reaguje na navigační body GPS, ale je schopna zvládat mnoho různých druhů informací ze senzorů, a nejen rozhodovat o tom, jak reagovat, ale činit tak v souladu s pravidly plavebního provozu a námořním právem.
Tanker opustil Freeport v Texasu 1. května 2022 pod vedením lodivoda, který jej řídil první polovinu cesty dlouhé přes 20 tis. km. V druhé polovině byl už pod kontrolou autonomního navigačního systému HiNAS 2.0, který jej řídil a hledal optimální trasy a rychlosti na základě umělé inteligence. Proplul Panamským průplavem, překonal Tichý oceán a po 33denní plavbě dorazil k terminálu Boryeong LNG v jihokorejské provincii Chungcheong.
Systém HiNAS 2.0 zajišťoval navigaci, kompenzaci počasí i výšky vln a také vyhýbání se proplouvajícím lodím řízením v reálném čase, ale i zvýšení palivové účinnosti o 7 % a snížení emisí skleníkových plynů o 5 %.

Foto: HD Hyundai

 
Publikováno: 28. 7. 2022 | Počet zobrazení: 536 článek mě zaujal 111
Zaujal Vás tento článek?
Ano