asseco Aimtec murr

Opakovaně použitelné hypersonické saně

Americké letectvo poprvé úspěšně vyzkoušelo znovupoužitelné hypersonické raketové saně. Tato letová technologie má velký potenciál ve vojenských i civilních aplikacích, ale výzkum v této oblasti je extrémně obtížný.

 

Jedním z hlavních problémů je intenzivní teplo generované při hypersonickém letu. Teploty, které mohou přesáhnout 1000 °C, ničí materiály, narušují avioniku i letové systémy a způsobují velké tepelné namáhání draku. V rámci zkoušek provedených na jaře letošního roku na vysokorychlostní testovací dráze (HHSTT) na Hollomanově letecké základně v Novém Mexiku, které byly součástí projektu Hypersonic Sled Recovery (HSR) se podařilo úspěšně zastavit saně pohybující se na jednokolejné dráze rychlostí 1951 m/s, tzv. více než pětinásobkem rychlosti zvuku.
Testy zahrnovaly použití rakety k urychlení vozidla na úrovni země a umožnily získat cenné informace pro vývoj technologie vysokorychlostního brzdění. Podle US Air Force je HHSTT jedinou testovací dráhou, která dokáže opětovně používat hypersonické objekty (předchozí raketové saně sice dosáhly rychlosti přesahující 8 Mach, ale nebyly znovu použitelné).
Tamní raketové saně připraví opakovatelné testy a umožňují inženýrům získat větší kontrolu nad letovými proměnnými, což zjednodušuje analýzu. Létání na úrovni země je rovněž užitečné, protože vojenské hypersonické střely budou muset létat v malé výšce, pokud se mají stát praktickými zbraněmi.

Foto: US Air Force

 
Publikováno: 28. 7. 2022 | Počet zobrazení: 519 článek mě zaujal 110
Zaujal Vás tento článek?
Ano