asseco Aimtec murr

Chodicí mikrorobot

Inženýři z Northwestern University vyvinuli nejmenšího chodicího robota s dálkovým ovládáním. Při šířce 0,5 mm se může ohýbat, kroutit, plazit, chodit, otáčet se i skákat.

 
Nová technologie umožňuje řízené pohybové modality průměrnou rychlostí poloviny délky těla robota za sekundu. Ke konstrukci „krabího“ robota, který získává sílu z elastické pružnosti svého těla, použili vědci tepelně ovládanou slitinu s tvarovou pamětí a laserový paprsek k rychlému zahřátí robota na různých cílených místech. Tenký povlak po ochlazení pružně vrací odpovídající část konstrukce do deformovaného tvaru.
Jak robot přechází z jedné fáze do druhé, vytváří lokomoci, přičemž laser nejen dálkově ovládá robota, aby jej aktivoval, ale určuje i směr jeho pohybu. Při výrobě vědci nejprve vytvořili prekurzory struktur v rovinných geometriích, které nalepili na mírně natažený pryžový substrát. Když se napnutý substrát uvolní, dojde k řízenému procesu vybočení a robot „vyskočí“ do přesně definovaných trojrozměrných forem.
Mikroroboty si lze představit jako agenty k opravě nebo montáži malých konstrukcí či jako chirurgické pomocníky např. k čištění ucpaných tepen – při minimálně invazivních zákrocích.
 
Publikováno: 28. 7. 2022 | Počet zobrazení: 646 článek mě zaujal 106
Zaujal Vás tento článek?
Ano