asseco Aimtec murr

Obydlení Nebeského paláce

Po někdejším Sovětském svazu a USA se Čína stala třetí zemí, která dokázala dopravit na oběžnou dráhu člověka, a nyní se v kosmu zabydluje nastálo.

 

V roce 2008 vystoupil do volného prostoru první čínský tajkonaut a dnes Říše středu začíná osídlovat i oběžnou dráhu na své vlastní kosmické stanici. Její výstavba začala loni vypuštěním obytného modulu, k němuž by se měly v letošním červenci a říjnu připojit další dva, takže se stanice stane stabilnější.
Letos 5. června odstartovala do vesmíru čínská kosmická loď Šen-čou 14 se třemi kosmonauty, kteří ve vesmíru stráví tři měsíce, během nichž budou kromě vědeckých aktivit budovat vesmírnou stanici Tchien-kung (Nebeský palác).
Po připojení na dokovací port základního modulu přešla posádka na palubu své orbitální stanice a zahájila tak její stálé osídlení. Hlavním úkolem bude zajistit připojení připravovaných modulů Wen-tchien a Meng-tchien pro laboratorní a vědecké účely, a provádět na nich pracovní aktivity. Zpět na Zemi by se měli kosmonauti vrátit v prosinci, ale ještě před koncem jejich mise se k nim na několik dnů připojí astronauti z lodi Šen-čou 15, takže Nebeský palác bude poprvé hostit najednou šest lidí.

Foto: Wikimedia

 
Publikováno: 28. 7. 2022 | Počet zobrazení: 533 článek mě zaujal 101
Zaujal Vás tento článek?
Ano