asseco Aimtec murr

NASA si vybrala dodavatele nových skafandrů

Skafandry nové generace pro budoucí mise na Měsíc i Mars až do roku 2034 vyrobí Collins Aerospace a Axiom Space. Firmy byly vybrány na základě zakázky Exploration Extravehicular Activity Services, oznámila počátkem června NASA.

 

Agentura určila technické i bezpečnostní standardy, které musí skafandry splňovat a obě firmy získaly smlouvu celkem až na 3,5 mld. dolarů (80,7 mld. Kč) na jejich dodávky. První zakázka bude určena pro astronauty, kteří podnikají výstupy z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a pro přistání na Měsíci v rámci mise Artemis. Oproti těm současným budou nové skafandry lehčí a také přizpůsobivější, pokud jde o různé typy postav, vzhledem k tomu, že do vesmíru létá čím dál více žen.

Kosmičtí krejčí jsou připraveni
První z vybraných firem, Collins Aerospace ze skupiny Raytheon Technologies, bude na výrobě nového skafandru, který by astronauti mohli nosit při práci mimo ISS a také během příští dekády na Měsíci, spolupracovat s týmy ILC Dover a Oceaneering. Její nové obleky nabídnou zvýšenou mobilitu a nižší hmotnost ve srovnání se skafandry současnými, což umožní delší dobu mise. Jsou navrženy tak, aby vyhovovaly téměř každému typu těla a umožnily rychle začlenit nové technologie.
„Astronauti, kteří se vracejí na Měsíc, potřebují skafandr, který je stejně moderní jako jejich mise. Bude lehčí, modulárnější, bude jim lépe sedět a snadno se přizpůsobí na jakoukoliv cestu do vesmíru," uvedl Dan Burbank, technický pracovník Collins Aerospace a bývalý astronaut NASA.
Firma má s vývojem pro NASA už bohaté zkušenosti. Navrhla první skafandr, který umožnil astronautům chodit po Měsíci, stejně jako ten, který v současnosti používají při operacích mimo ISS.
Také Michael Suffredini, prezident Axiom Space, druhé z vybraných firem, dříve pracoval pro NASA jako programový manažer ISS (v letech 2005 až 2015). Uvedl, že projekt bude přínosem i pro jejich firmu, která má již řadu zákazníků, jež by chtěli absolvovat výstup do vesmíru. Mimo komerční lety se Axiom Space snaží i o instalaci vlastního modulu na ISS do roku 2024.
Axiom Space vyvine podle smlouvy skafandry, které mohou být použity pro nízkou oběžnou dráhu Země (LEO) a lunární mise Artemis. Mohou sloužit také jejím komerčním zákazníkům. Astronautům nabídnou pokročilé schopnosti pro průzkum vesmíru a poskytnou NASA komerčně vyvinuté systémy pro přístup, život a práci lidí v mikrogravitaci, na Měsíci i kolem něj. Skafandry xEVAS (Exploration Extravehicular Activity Services) budou na základě designu xEMU Extravehicular Mobility Unit) navrženy tak, aby vyhovovaly širokému spektru členů posádky. Jejich konstrukce zahrnuje podporu života, tlakové oděvy i avioniku a poskytne zvýšenou flexibilitu a specializované nástroje pro splnění výzkumných potřeb ve vesmíru. Na projektu bude Axiom Space spolupracovat s odborníky firem KBR, Air-Lock, David Clark Company, Paragon Space Development Corporation, Sophic Synergistics a A-P-T Research.

Je libo soukromý kousek vesmíru?
Pokud byste chtěli vědět, jak voní vesmír, kde budou skafandry použity, možná se dočkáte „vesmírného parfému NASA“, který na crowdfundingovém financování už získal přes 7,5 mil. Kč. Vůni vesmíru kdysi vyvinul chemik Steve Pearce z firmy Omega Ingredients, původně pro použití při výcviku astronautů v terénu na základě poznatků bývalých astronautů. Ti uvedli, že přechodová komora ISS je cítit po střelném prachu a spáleném steaku, protože vakuum vysává z kovových stěn kosmické lodi stopové množství chemikálií.
Na prodej je dokonce i vzorek měsíčního prachu, který 21. července 1969 odebral Neil Armstrong během mise Apollo 11. Byl vyjmutý z dekontaminačního vaku CSRC (Contingency Sample Return Container), ale na ten si musíte přepravit sumu čítající v přepočtu 18 až 27 mil. Kč.

Josef Vališka
Foto: Collins Aerospace, Axiom Space

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 284 článek mě zaujal 65
Zaujal Vás tento článek?
Ano