asseco Aimtec murr

SD karty budou rychlejší a bezpečnější

Sdružení SD Association (SDA) vydalo ve své nejnovější specifikaci SD9 tři pokročilé bezpečnostní funkce, které mají přispět ke zvýšení bezpečnosti SD karet.

 

SD karty představují dnes jeden z nejpoužívanějších typů datových úložišť. Využívají je např. průmyslové počítače, tablety, drony, sledovací a palubní kamery, digitální fotoaparáty, náhlavní soupravy/brýle pro virtuální realitu, malé moduly IoT a nositelné lékařské přístroje. Nové bezpečnostní funkce umožňují kartám bezpečně spravovat paměť a SD9 také pomáhá výrobcům produktů splnit nové předpisy o právu na opravu a zjednodušuje procesy aktualizace i opravy zařízení instalovaných na místech bez připojení k internetu.
Paměťové SD karty jsou schopny poskytovat výkon na úrovni SSD a zjednodušují upgrady zařízení. Specifikace SD9 dává výrobcům produktů přesvědčivou škálu možností při definování paměťových a úložných potřeb zařízení. Volitelné funkce definované ve specifikaci SD9 jsou k dispozici pro paměťové karty microSD i SD plné velikosti a použitelné pro všechny typy kapacit, od paměťových karet SD po připravované SDUC. Důležité je, že tyto funkce budou podporovány technologií SD Express, umožňující zajistit výkon SSD až do úrovně 4 GB/s.
Stěžejními novinkami zdůrazněnými specifikací SD9 jsou podpora zavádění systému, úložiště Trusted Computing Group (TCG) a paměť chráněná před přehráváním (RPMB). SD9 dává výrobcům zařízení možnost používat paměťovou kartu SD pro všechny potřeby paměti a úložiště, což zjednodušuje budoucí upgrady nebo opravy zařízení a zvyšuje možnosti zabezpečení aplikací, pokud jsou karty pevně svázány s konkrétními hostiteli.
Nová specifikace přidává zabezpečené úložiště TCG přidáním funkce samošifrovacího disku, definuje RPMB jako zabezpečenou skrytou paměť přístupnou pouze prostřednictvím zabezpečeného procesu ověřování a zároveň poskytuje zabezpečený proces aktualizace zaváděcího kódu a bezpečnostní mechanismy ochrany proti zápisu a opakovanému přehrání. Funkce Fast Boot a Secure Boot umožňují kartám sloužit jako paměť pro zaváděcí kód zařízení a zároveň nabízejí jednoduchý proces rychlého nahrávání zaváděcího kódu spolu se zabezpečenými metodami poskytování jeho budoucích aktualizací.

David Kostolník
Foto: Archiv TMP

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 305 článek mě zaujal 64
Zaujal Vás tento článek?
Ano