asseco Aimtec murr

Düsseldorf bude opět Mekkou plastikářského průmyslu

Na podzim se po třech letech setká svět plastů na světovém veletrhu K v Düsseldorfu od 19. do 26. října 2022. Veletrh představí novinky a inovace ze všech odvětví průmyslu – od výroby přes zpracování plastů až po strojírenství.

 

Poprvé byl veletrh K zorganizován před 70 lety, v roce 1952, a koná se každé tři roky. Poslední ročník v roce 2019 zaznamenal 3330 vystavovatelů z 63 zemí a 224 116 odborných návštěvníků, z nichž 73 % přijelo ze zahraničí.
Letošní přehlídka bude situovaná v 18 halách düsseldorfského výstaviště a rozdělena na čtyři ústřední kategorie: Suroviny a pomocné látky, Polotovary a technické díly, Stroje a zařízení a Služby, výzkum, věda.
Přední společnosti představí fascinující vývoj ve výzkumu polymerů i materiály budoucnosti. Budou zde inovativní, inteligentní, udržitelné a recyklovatelné materiály, dále biopolymery nebo funkční polymery pro nejrůznější průmyslová odvětví a aplikace. Nebudou chybět kompozity, lehké konstrukce a povrchové úpravy a také nová generace strojů i systémů, optimalizace softwaru a integrované efektivní výrobní procesy ke zvýšení energetické a materiálové účinnosti zaměřené na udržitelnou výrobu. Zde budou hrát významnou roli nové technologie, IoT i umělá inteligence.

Plasty utvářejí naši budoucnost
Na zahájení 22. ročníku veletrhu ve středu 19. října se na K-Foru budou řešit klíčová témata a výzvy oboru. Fórum se zaměří např. na implementaci výsledků zprávy Reshaping Plastics, kterou představil evropský think-tank SystemIQ v dubnu letošního roku a která nastiňuje několik scénářů, jež mají zlepšit cirkulaci plastů a snížit skleníkový efekt. Následující dny se zaměří také na konkrétní cesty plastikářského průmyslu k neutralitě skleníkových plynů nebo na plasty jako na cestu k umožnění přechodu na čistou energii.
Ústředním bodem veletrhu bude speciální výstava Plastics shape the future pod záštitou Plastics Europe Deutschland (PED), Sdružení výrobců plastů a Messe Düsseldorf. Výstava bude zaměřená primárně na tři stěžejní témata: ochranu klimatu, cirkulární ekonomiku a digitalizaci.
Letošní novinka Start-up-Zone je sekce určená pro mladé firmy do 10 let s max. stovkou zaměstnanců, která má představit inovativní produkty a řešení pro plastikářský a gumárenský průmysl, a má pomoci těmto firmám navázat mezinárodní obchodní kontakty s vysoce kvalifikovaným odborným publikem z celého světa. Představí se zde např. německé firmy Enlyze (vyvíjí softwarové řešení pro provádění kontroly kvality již při výrobě produktu), Plastship (podporuje trh s recyklovanými plasty zaměřené na oběhové hospodářství), nizozemská společnost Healix (sbírá plastový odpad na bázi syntetických vláken za účelem jejich recyklace), rakouský start-up HAGE 3D (vyrábí velkoformátové průmyslové 3D tiskárny) aj.

K-Talk
Organizátoři už od začátku letošního roku spustili novou doplňkovou službu před K 2022: pravidelný měsíční diskusní pořad s mezinárodními účastníky K-Talk, jako jsou odborníci z branže, vědci, zástupci uživatelských odvětví, z politiky, médií a různých organizací. Zhruba hodinové pořady vysílané živě prostřednictvím k-online.com nabízejí cenné poznatky z oboru, ať už jde o konkrétní příklady z praxe, nebo dlouhodobé strategie a vize do budoucna. Zaměřují se také na oblasti použití plastů, technologické inovace a diskuze o aktuálních výzvách tohoto odvětví.

Petr Sedlický
Foto: Messe Düsseldorf

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 247 článek mě zaujal 64
Zaujal Vás tento článek?
Ano