asseco Aimtec murr

Červený dříč pro jakoukoli práci

Americká firma Methods Machine Tools uvedla na trh pod označením MV 600H tříosé vertikální obráběcí centrum v kompaktním designu se špičkovými funkcemi a silným krouticím momentem.

 

Všestranný obráběcí stroj MV 600H má podle výrobce zvládnout jakoukoli práci a jakýkoli materiál pro jakékoli odvětví. Centrum bylo vyvinuto společností Methods a vyrobeno firmou Litz Hitech. Jeho vývoj je výsledkem desetiletí inženýrských a servisních zkušeností zformovaných do kompaktního, výkonného stroje, určeného zejména pro segment středních firem.
„Uvědomili jsme si, že dílny musí využit každý centimetr podlahové plochy, přitom na trhu existuje nedostatečně pokrytá potřeba flexibilních, malých strojů. Proto jsme vytvořili toto kompaktní centrum MV 600H, které je nabito sofistikovanými funkcemi, přitom dostatečně malých rozměrů, aby se vešlo do jakéhokoli kouta výrobního provozu,“ vysvětluje Darren Wall, produktový manažer Methods.

Kompaktní design
Stroj o hmotnosti 4,7 tun a rozměrech 2200 x 2950 x 4700 mm je součástí nové produktové řady MV-H, což jsou 3osá vertikální obráběcí centra navržená a postavená podle přísných specifikací norem kvality. Nabízejí spolehlivost, přesnost a dlouhou životnost za konkurenceschopnou cenu.
MV 600H má pevnou skříňovou konstrukci vedení na ose Z pro lepší tlumení vibrací a náročné řezání, svižné robustní válečkové vedení pro rychlé a plynulé pohyby v osách X a Y (až 1 m/s) pro vyšší rychlosti stolu a lepší přesnost. Implementace obou typů vedení nabízí ideální kombinaci vysokorychlostního obrábění a vynikající tuhosti.
Stůl o rozměrech 700 x 450 mm má max. nosnost 350 kg, pojezdy v osách X/Y/Z jsou udávány v hodnotách 610/450/510 mm, rychloposuvy pak dosahují hodnot 60/60/30 m/min.  

Spojení s Fanucem
Rychlost vřetena s motorem Fanuc řady alpha s přímým pohonem a dutým hřídelem, kuželem Big Plus/CAT40, výkonem 22,4 kW a krouticím momentem 150 Nm je 12 000 ot./min, Kombinované chlazení vzduch/olej zajišťuje dlouhou životnost. Spolehlivé ovládání obstarává řídicí systém Fanuc 0i-MF Plus s 10,4” LCD displejem.
Maximální průměr nástroje je 80 mm, nejvyšší délka 300 mm a hmotnost max. 7 kg, Do zásobníku s automatickou výměnou se jich vejde až 24 a čas výměny mezi nástroji činí 1,5 sekundy.
Mezi oceňovanou standardní výbavu MV 600H patří: systém tepelné kompenzace (včetně chladiče vřetenového oleje), umožňující konzistentní a precizní řezy, 19 ručně škrábaných povrchů pro dlouhodobou přesnost a plynulé pohyby, a dvoukontaktní kuželové vřeteno pro delší životnost nástroje.

Vladimír Kaláb
Foto: Methods Machine Tools

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 250 článek mě zaujal 64
Zaujal Vás tento článek?
Ano