asseco Aimtec murr

Hermle představí své premianty v obrábění

Obráběcí centrum C 32 německého výrobce Hermle bude v kombinaci se systémem HS Flex jedním ze stěžejních exponátů na nacházejícím veletrhu AMB.

 

Kromě dvou 5osých obráběcích center C 42 U MT a C 250 s robotickým systémem RS 1 je právě zástupce výkonné řady High Performance Line C 32 hlavní hvězdou letošní účasti firmy na mezinárodní strojírenské přehlídce ve Stuttgartu. Toto obráběcí centrum najde uplatnění v nejrůznějších průmyslových odvětvích, od automotive přes letecký průmysl až po všeobecné strojírenství. Dokáže obrábět díly o hmotnosti až 1000 kg v pěti osách současně (používá dvě osy v obrobku a tři osy v nástroji) a poradí i s obtížně obrobitelnými materiály v dokonalé přesnosti, dokonce plně automatizovaně.
Centrum nabízí dynamické polohování, krátké neproduktivní doby a bezpečné držení obrobku v požadované poloze obrábění. K výrobcem zdůrazňovaným výhodám patří i velmi velká pracovní plocha v poměru k instalačnímu zástavbovému prostoru.

Bohatá škála konfigurací
Štíhlá hi-tech nástrojová vřetena s protinárazovou ochranou jsou konstruována ze dvou částí a lze je snadno vyměnit během servisu, přičemž prvořadý význam klade firma na zabránění kolizím. Díky nízkým kolizním hranám a ochraně pomocí pěchovacích pouzder lze předejít škodám na polovině potenciálních kolizí.
Velmi dobře přístupný prstencový zásobník nástrojů s až 36 pozicemi a otočným ovládacím panelem je integrován do lůžka stroje, s ofukovacími tryskami umístěnými v místech výměny nástroje. Maximální hmotnost nástroje je 8 kg a maximální délka 300 mm. S volitelnými přídavnými zásobníky lze kapacitu obráběcího centra rozšířit až na 528 zásobníkových míst pro nástroje.
Pojezdová dráha os činí 650 x 650 x 500 mm, lineární rychloposuv X/Y/Z: 45/45/40 m/min a dynamický rychloposuv 60/60/60 m/min. Maximální průměr obrobku činí 650 mm a výška 420 mm. Otočný stůl o rozměrech 650 x 540 mm má max. nosnost 1000 kg.
Rychlost hlavního vřetena je ve standardní variantě 18 000 ot/min pro 42kW vřeteno HSK A 63. V nabídce jsou i opční možnosti s 15 000 ot/min u 31kW verze HSK A 63 nebo 42kW u verze SK 40, případně vysokorychlostní varianty 25 000 ot/min u 31kW verze HSK A 63, či až 42 000 ot/min s vřetenem HSK E 40 o výkonu 35 kW.
Řídicí systém lze u obráběcího centra C 32 použít Heidenhain TNC 640 nebo Siemens S 840 D. Systémy se vyznačují řadou konfigurací, včetně nástrojů pro zlepšení přesnosti při rotačních a otočných operacích, transformaci skořepin a transparentní správu nástrojů. K rozšíření škály funkcí, jako Dynamic Efficiency, Dynamic Precision nebo Kinematic také slouží opční software.

Připraveno pro automatizaci
Pro centrum C 32 je k dispozici široká škála automatizačních řešení od jednoduché výměny palet až po komplexní robotiku. Kromě systému HS flex a měniče palet PW 250 sem patří i robotické systémy RS 05, RS 2 a RS 3. Tímto způsobem lze ke stroji připojit až tři periferní zařízení. V případě potřeby lze pro snadnější obsluhu použít systémy HACS a HIMS (Hermle Automation Control Systém, Hermle Information Management System).

Vysoká promyšlenost
Od komplexní technologie kapalin přes optimalizovaný systém správy třísek a řadou chladicích a mazacích jednotek až po sklopný pásový dopravník nabízí High-Performance Line C 32 řadu opcí a doplňkového vybavení, např. automatické dveře, oplachování lože, signál BDE, elektrickou tepelnou kompenzaci, systém odsávání emulzní mlhy, výškově nastavitelný ovládací panel, výkonnou chladicí jednotku, dopravník třísek, trysky chladicí kapaliny, sledování a měření poškození nástroje,  nebo speciální balíčky pro obrábění grafitu apod. K pozoruhodným vlastnostem patří i to, že toto vysoce výkonné obráběcí centrum lze přepravovat, aniž by bylo nutno jej rozebrat.

Petr Kostolník
Foto: Hermle

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 264 článek mě zaujal 71
Zaujal Vás tento článek?
Ano